Lista: 5 fördelar för Oxelösund och miljön

Kan innebära kraftigt utökad produktion i slutändan.

Foto:

Övrigt2017-02-20 20:00

1) Kolhögarna försvinner

Stoftet från kolhanteringen, det som så många oxelösundarna svär över när det lägger sig som ett täcke över uteplatser, båtar och husfasader, skulle försvinna. Inga kolhögar och inga kokshögar skulle längre finnas kvar och det hantering av dessa som bokstavligen har dammat ner hela Oxelösund. Om masugnstekniken ersätts försvinner behovet av kol.

2) Utsläppen minskar

SSAB-anläggningen i Oxelösund är i dag Sveriges andra största utsläppare av koldioxid. Nummer ett är SSAB i Luleå. Med en skrotbaserad ståltillverkning i stället för järnmalmsbaserad skulle koldioxidutsläppen minska med 90 procent. Dessutom skulle utsläpp av svavel och tjärämnen (PAH), som är kopplade till kolet och masugnstillverkningen, försvinna.

– Det är många ton svavel som vi släpper ut varje år. Detta skulle försvinna, det finns inte i metan, säger Jacob Sandberg.

Även utsläpp av kväveoxider kommer att kunna minska eftersom metan är lättare att kontrollera vid förbränning.

3) Biogas kan användas

SSAB vill gärna samarbeta med lokala biogastillverkare. Eventuellt till och med inne på SSAB-området då stora ytor skulle frigöras om masugnar och koksverk tas bort. Biogasen skulle kunna användas i det nya systemet som baseras på naturgas.

4) Möjligheter att producera mer plåt

SSAB i Oxelösund har tillstånd att producera dubbelt så mycket plåt som i dag. Med denna nya teknik finns också mjöligheter att utreda en utökning av produktionen från Oxelösund. Valsverket skulle vara kvar och mer plåt skulle kunna tillverkas.

5) Möjlighet att tillverka fossilfritt stål

Det är själva processen att tillverka stål med järnmalm som för med sig de enorma utsläppen av koldioxid. För att göra om järnmalm till järn (som sedan blir stål) används kol. SSAB lanserade nyligen ett nytt forskningsprojekt för att undersöka om det är möjligt att i stället använda vätgas för att göra om järnmalmen till järn. Det är ett osäkert projekt och långt kvar innan man vet om det ens är möjligt, men om det blir det skulle det innebära i princip fossilfri stålproduktion. Och den dagen skulle en gammalmodig masugn vara helt överflödig. Däremot en ljusbågsugn kan hantera den järnsvamp som kommer från en vätgasbaserad process och därmed skulle SSAB vara redo för framtiden om det fossilfria alternativet blir verklighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!