Lite kan göra stor skillnad

Att vara fadder via en hjälporganisation kan betyda allt från att skänka en hundralapp i månaden till ett verkligt möte med dem man hjälper. Marianne Anzelius Westergren fick möjlighet att åka på fadderresa.

Övrigt2013-12-21 14:33

Toalett, rent vatten, skola och sjukvård. Saker som för många i Sverige känns som en självklarhet men som långt ifrån alla kan ta för givet. Som fadder kan man skänka en summa varje månad och bidra till att fler får en bättre levnadsstandard genom projekt som olika hjälporganisationer utför. Marianne Anzelius Westergren som bor utanför Nyköping har varit fadder genom organisationen Plan Sverige i 13 år och är nyligen hemkommen från en fadderresa. Tillsammans med andra engagerade fick hon komma till Uganda och Rwanda och möta människorna hennes och andras bidrag hjälper.

– Det var väldigt intressant att komma ut och se verkligheten i byarna och att pengarna verkligen gör nytta. Vi fick se att organisationen byggt brunnar, skolor och daghem. Det hade också öppnat små låneföreningar så att kvinnor kan få ta mikrolån och starta upp egna små verksamheter. Alla var väldigt tacksamma för hjälpen de fått. I en by vi kom till tog de emot oss med dans och musik, berättar Marianne.

Om man som fadder kan man välja att följa ett barn genom brevväxling. Man kan också välja att ge pengar till ett projekt. Oavsett vilken modell man använder går pengarna till hjälpinsatser för en hel by. Marianne bestämde sig när hon såg en faddergala på TV.

– Jag tänkte att jag måste göra något så jag anmälde mig till att bli fadder.

Några veckor senare fick Marianne veta att hon fått ett fadderbarn i Indonesien, en pojke. När pojken fyllde 18 avskrevs fadderskapet och Marianne bestämde sig att bli flickfadder istället. Då följer man inget specifikt barn utan bidraget går till insatser för flickor i bland annat Egypten och Pakistan. Det kan handla om att flickor ska ha samma rättigheter som pojkar till skolgång, inte giftas bort för tidigt och inte bli könsstympade. Efter resan är Marianne ännu mera övertygad om att fortsätta vara fadder.

– Det som gjort mest avtryck var att komma till skolorna, det var enkla lokaler och många elever i vare klass. En skola med 1300 elever hade bara en fotboll för barnen att leka med. Så det behövs hjälp. De flesta i Sverige har det så bra att vi kan dela med oss och hjälpa.

I Sverige finns det många olika organisationer som förmedlar fadderskap och på andra sätt arbetar för barns rättigheter. Fredrik Salomonsson arbetar som handläggare på Barnfonden som bland annat arbetar med att bygga skolor och hjälpa nyblivna mödrar och deras barn med mediciner och vaccin. Fredrik menar att alla bidrag är värdefulla, även några hundralappar i månaden.

– Tillsammans gör vi skillnad, vi samlade in flera miljoner förra året och de pengarna kan vi göra mycket för, säger Fredrik Salomonsson.

Men det är inte bara pengarna som gör skillnad. Att brevväxla med ett fadderbarn är enligt Fredrik Salomonsson givande för både barnet och faddern.

– För barnet är brevväxlingen ett bra sätt att lära sig skriva, lära sig om andra kulturer och så känner barnet sig sedd av en annan person. För faddern är breven ett bra sätt att lära sig om andra kulturer och någon annans situation och samtidigt få ett ansikte på den man hjälper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om