Liten risk att människor drabbas

Så länge du inte föder upp fjäderfän kan du hålla dig lugn, även om fågelinfluensan kommer tillbaka till Sverige. Risken för att smittas av viruset som det ser ut idag är nämligen minimal. En pandemi kan bara bryta ut om fågelinfluensaviruset ändrar sig så att det lättare kan smitta människor.

Övrigt2006-12-04 00:31
Virus förändras konstant. Ibland förändras de så att de dör ut, andra gånger så att det klarar sig bättre. Nu krävs det väldigt stora doser av viruset för att bli sjuk. Men om det skulle förändras så att det lättare kan gå från fågel till människa skulle det få en mycket större spridning, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.
Mia Brytting tror inte att risken för att fågelinfluensavisruet kommer att ändra på sig är särskilt stor. Viruset verkar trots allt inte särskilt benäget att förändra sig.
Det har gjorts väldigt mycket forskning för att få fågelinfluensan, H5N1, att bli mer vänligt inställd till att infektera människor men det har visat sig väldigt svårt.

För att smittas av de aggresiva formen av fågelinfluensa som den ser ut i dag krävs att man lever väldigt nära sjuka fåglar.
De som har störst risk att smittas i Sverige är hönsuppfödare. Där kan smittan spridas fort eftersom det finns många samlade fåglar på samma ställe.
Det räcker alltså inte med att det finns vilda fåglar som bär på smittan i närheten.
Vilda sjuka fåglar söker inte direkt någon större kontakt med människor.

Ingen vet om, hur eller när fågelinfluensan kommer till Sverige igen. En kall vinter kan göra att den precis som förra året kommer österifrån med sjöfåglar. Men den kan precis lika gärna ta sig till Sverige genom sjuka fåglar som importeras till något land i EU:s närhet. Än så länge finns det inget fungerande vaccin för människor, bara för fåglar.
De finns testvaccin ute för människor. Men det är svårt att få någon bra respons på vaccinet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om