Livet på landet leker 
innanför stadsmuren

Övrigt2012-08-01 05:00

Science fiction-filmen Tillbaka till framtiden drog miljonpublik när den gick upp på bio 1985. 27 år senare lockar ett helt annat tema människor i västvärlden och i Sverige. En dokumentärfilmare skulle kunna göra en rulle med titeln Tillbaka till dåtiden.

Inspelningsplatsen skulle kunna vara Gnesta, där portarna snart slås upp för en gammaldags lanthandel. Lokalproducerat, småskaligt och rättvist ska vara kärnan i verksamheten, berättade entreprenörerna i SN i går (31/7). Men de öppnar inte butiken för att klara brödfödan, pengar tjänar de på att driva företag.

Tendenserna syns på många håll i västvärlden. Storstadsbor i 30-årsåldern börjar odla morötter i city, grisar bökar mitt i Göteborg och i New York finns en hel flora med lokalproducerad honung från stadens olika kvarter.

Hippa personer drar till skogs och börjar bära huckle, får man veta i det trendiga Magasinet Filter. ”Jag var en urban dweller som inte brydde mig om något, jag höll på med pub crawling och åt bara kebab och all möjlig skit”, säger en nyfrälst biodlare i ett reportage om unga människor som blivit småbrukare.

Postmodernt, skulle en akademiker kunna stämpla trenden. Det är fritt fram att välja och vraka mellan moderna och gammaldags påfund, det finns inga dogmer.

Föräldragenerationens gröna vågare hade andra värderingar på 70-talet och det värsta som fanns var kapitalism. Men för dagens naturälskande 30-åringar måste det inte vara något dåligt att tjäna pengar. Vinsten kan skänkas till ett barnhem i Tanzania eller investeras i den egna stereoanläggningen i lägenheten i stan.

I gårdagens SN försökte den centerpartistiske landsbygsministern Eskil Erlandsson bevisa att natur och modernitet hör ihop. Skogsbruket behövs för att bygga rymdfarkoster och skapa jobb, enligt Erlandsson. Och hela 70 procent av kvinnorna i 18-29-årsåldern vill bo på landet, skriver Centerpartiet på sin hemsida och hänvisar till en Sifo-undersörning.

Men vår nyförälskelse i naturen är inte så mycket en trend som trendig. I Sverige bor 15 procent på landsbygden och andelen blir allt mindre. Det är lätt att förstå när det saknas jobb och kommunikationer i glesbygden.

Drömmen om landsbygden omgärdas av ett romantiskt skimmer, en stereotyp som landsbygdsministern själv förstärkte i sitt sommarprat i radions P1 (24/7).

Centerpartiet har en lång väg kvar för att övertyga oss om parollen hela Sverige ska leva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om