Lockad av Munthe

Det tog fyra år för Bengt Jangfeldt, forskare och författare, att slutföra boken En osalig ande. Resultatet blev en bok tjock som en tegelsten och populär som glass i solsken. Snart kommer han med en till bok om Axel Munthe, men den ska man kunna ha i fickan.

Övrigt2004-07-13 00:03
Det är en riktig forskarsommar, verkar det som. Regnet öser ner, gräsmattorna är sumpiga och det är bäst att kura ihop sig i något litet rum, kanske en forskarcell. Det var i alla fall det Bengt Jangfeldt gjorde när han skulle sätta ihop boken om Axel Munthe, En osalig ande, som kom i fjol. Men att det blev en bok alls, var mest en slump, berättar Bengt Jangfeldt medan han mumsar på en chokladboll på Hellmans i Nyköping.
Jag var på resa till Capri för elva år sedan och hade inga som helst tankar på att skriva en bok. Jag hade läst Boken om San Michele och var och tittade på villan på Capri. Men så kände jag att det här är något att bita i, forskarnerven ryckte till, säger Bengt Jangfeldt skälmskt bakom sina glasögon.

Det visade sig att det var ett större projekt att kartlägga Axel Munthe, livmedikus till kungafamiljen i Sverige-Norge, än vad Bengt Jangfeldt hade anat. Han satte tänderna i forskarkolan och släppte inte på fyra år. Efter att ha skrapat ihop över 2 000 brev och anteckningar framkom en fascinerande personlighet.
Det som kanske är mest intressant är en av de märkligaste relationerna i svensk kunglig historia, den mellan dåvarande kronprinsessan Victoria och Axel Munthe. Under 37 år hade hon ett liv vid sidan om där de två hade en kärleksrelation, säger Bengt Jangfeldt.
Enligt berättelsen ska drottningen när hon låg på sin dödsbädd ha viskat kom snart i Axel Munthes öra. Axel Munthe levde i 92 år och det var ett rikt liv. Kvinnorna ville gifta sig med honom på rad och Bengt Jangfeldt menar att det berodde på hans fångande karäktärsdrag, eftersom han inte såg ut som någon George Clooney, direkt.
Det mest fascinerande var kluvenheten i hans personlighet. Å ena sidan hade han en djupt kristen livssyn och ville att alla skulle dela med sig. Han skänkte ju till exempel Villa San Michele till staten. Å andra sidan hade han ett jättebehov av att bli bekräftad, var en stenhård förhandlare och egocentrisk till den grad att han nästan var narcissist.

I dag lever två av Axel Munthes barnbarn och de är enligt Bengt Jangfeldt helt förtjusta i att han skrivit en bok om farfar.
De hade inga som helst invändningar på att jag skulle skriva, tvärt om! För dem var det ett sätt att bli kvitt myten om farfar och de säger att det här fick dem att gå vidare med sina liv. Jag fick tillgång till deras privata arkiv och för mig var det en tillgång att få umgås med dem, de är så lika sin farfar att det är helt otroligt.
En osalig ande är på 700 sidor och väger 1,5 kilo. Drivkraften att fortsätta med boken var att Bengt Jangfeldt kände att den behövde skrivas, många undrade över Axel Munthe och tyckte att det var kul att boken skrevs.
Men jag har fått brev från tanter som säger att igår dödade din bok nästan mig, när de har somnat och fått boken över sig, skojar Bengt Jangfeldt.
Nästa bok blir inte lika tjock. Till hösten kommer en bildkavalkad från Munthes villa på Capri. Bilderna är tagna under förra sekelskiftet och har lånats ut till Bengt Jangfeldt från kronprinsessan Victoria d.ä:s personliga fotoalbum. Den ska gå att ha i en ficka om man vill, menar han.
Just nu har Bengt Jangfeldt sommarlov, men funderar redan på nästa bokprojekt.
Det skulle kunna bli en biografi till, en över Majakovkij, jag skrev ju en avhandling om honom för 30 år sedan. Det är en personlighet som jag kan relatera till. Dessutom känner jag att det här kan jag ju. Det är en kunskap som inga andra har och som försvinner med mig. Men det ska inte ta fyra år den här gången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om