Han har gått den långa vägen och jobbade extra under skoltiden inom restaurangbranschen. Den hårda skolan gav honom till slut jobb som kock, kökschef och restaurangchef. Men nu är han kocken som bytte sida.
– Jag var restaurangchef på Åbro bryggeripub, efter ett tag blev jag ansvarig för deras guidningar och dryckesutbildningar. Då gick jag över till den onda sidan, den med drycker, säger han.
Nu har Andreas Wallgren varit mat- och dryckesansvarig på Sunlight Hotel i drygt ett år. Han älskar sprit och har köpt in massor med olika spritsorter till baren på hotellet, främst whisky.
Han hade tidigare sökt på nätet för att se om det fanns någon offentlig whiskyklubb i Nyköping. Han hittade ingen direkt, inte som han hade tänkt. Så på fredag startar Södra Aros whiskysällskap.
Andreas Wallgren har ett stort whiskyintresse. Han har rest en del i Skottland och även hjälpt till och arbetat lite på destilleriet Springbank. Det var vid ett sådant tillfälle som han fick vara med och blanda ihop en egen whisky.
– Vi provsmakade 50 olika fat och valde ut de sex som vi tyckte var bäst. Mitt lag vann med den godaste blandningen och vi fick ta med oss varsin flaska hem, säger Andreas.
[fakta nr="1"]
På sina tidigare arbetsplatser i bland annat Vimmerby, Trosa och Täby har han startat whiskyklubbar. Och alla har varit öppna för allmänheten. Så erfarenhet har han. Det ska vara högt i tak och man ska väldigt gärna uttrycka sina åsikter. Men det får inte bli för nördigt eller för svårt för då blir det inte roligt.
– Jag tänker mig att jag kör en kort presentation om whiskysorterna. Sen lägger vi fokusen på provningen med doft, färg och smak. Jag är en riktig dryckesnörd men vill inte vara tråkig och klä folk på näsan om vad de ska tycka, säger han.
Deltagarna betygsätter sedan whiskyn och Andreas Wallgren sammanställer betygen med kommentarer och skickar ut till alla som var med. Själva provningen avslutas med en middag.
Första provningen sker nu på fredag och alla som vill är välkomna. Både de som kan mycket om whisky, har rest mycket i Skottland, kanske har tusen flaskor hemma eller de som bara tycker om att ta en whisky ibland. Tanken är sedan en provning varannan månad.
– Sverige är ett litet land volymmässigt, men per capita dricks det mycket maltwhisky här. Det är därför som alla specialblandningar och godsaker hittar hit. Vi är rökfantaster och jag tror det beror på att vi gillar att grilla och våra traditioner med rökig mat. Det finns en whisky för varje tillfälle i livet, säger han.