Lönar det sig att jobba?
Alla som någon gång fått lön vet att det är stor skillnad mellan vad man har i lön och vad arbetsgivaren faktiskt betalar ut. Skillnaden utgörs av inkomstskatten. För dem som tjänar upp till cirka 25 000 kronor försvinner uppåt en tredjedel av lönen. För de där över ännu mer.
Det här är väl det flesta väl medvetna om. Men det många inte tänker på, är att deras arbete redan beskattats en gång av mig som arbetsgivare och med ungefär lika mycket till som vad som dras i inkomstskatt. Det handlar om de så kallade arbetsgivaravgifterna, som trots namnet till större delen utgörs av ren skatt.
Tillsammans gör den här dubbla beskattningen, att uppåt hälften av vad jag betalar ut för din arbetsinsats hamnar på ett annat ställe än i din plånbok. Detta gäller de med låga eller medelhöga löner. För dem med högre löner försvinner betydligt mer än hälften.
Det här är inte alls bra. Många är missnöjda med att de inte själva får disponera mer än i bästa fall lite drygt hälften av vad deras arbete kostar arbetsgivaren. Men det är inte i sig det värsta, det värsta är att det på sikt kommer att få allvarliga konsekvenser för svensk ekonomi och allas vårt välstånd.
Om Sverige ska kunna säkra välståndet i framtiden måste nämligen svenskarnas totala arbetsinsats öka betydligt. Framförallt måste fler av de mer än en miljon i arbetsför ålder som står utanför arbetsmarknaden komma i arbete. Men vi behöver också stimulera de som redan arbetar, och som vill och orkar, att arbeta mer.
För den skull behöver drivkraften att arbeta stärkas. Det måste helt enkelt bli betydligt mer lönsamt än idag att arbeta. Som det nu är skulle över hälften av alla arbetslösa tjäna mindre än 100 kronor per dag på att börja arbeta.
Detta är minst sagt alarmerande! Politikerna måste nu ta sitt ansvar och äntligen ta tag i detta vårt kanske allvarligaste samhällsproblem.
Håkan S Lundberg
ordförande, Svensk Handel
i Nyköping och Mälardalen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!