Lönsamt att driva kärnkraftverk vidare
Nu renoveras de svenska kärnkraftverken för att hålla minst till 2025. Gärna längre, om kärnkraftsindustrin får råda. Mellan 2003 och 2013 investerar Ringhals 12 miljarder i sin anläggning. En del av de pengarna hamnar hos Studsvik.
Det sitter tre stycken i varje reaktor. De i Ringhals 2 byttes ut 1988, och i Ringhals 3 gjordes det 1995, säger Christer Gunnarsson, chef för Forskning och utveckling på Ringhals.
Fram till förra året fanns ingen som kunde tand om så stora kolosser. Studsvik och Ringhals samarbetade kring att utveckla metoden. Nu är Studsvik ensamma om den. Runt om i världen finns över hundra ånggeneratorer som står och väntar på rengöring och skrotning, vilket ger Studsvik goda möjligheter att tjäna pengar.
Problemet med de här stora ånggeneratorerna är att de kräver speciella transporter, säger Christer Gunnarsson.
Idag förvaras de på Ringhals område. Två stycken kommer att transporteras med båten Sigyn till Studsviksanläggningen under 2007. Där håller Studsvik på att bygga ut, så att de kan utöka sin avfallshantering.
Ånggeneratorerna i Ringhals 4 ska bytas ut innan 2012. Ringhals investerar nämligen i sina reaktorer, och räknar med att kunna köra dem åtminstone fram till 2025. Men de tror att de material och metoder de väljer i dag kommer göra att de håller ännu längre, vilket gör kärnkraften ännu lönsammare.
Det finns inget avvecklingsbeslut, och vi utnyttjar de tillstånd vi har att driva verksamheten vidare. Vi förbättrar effekten i anläggningarna, det är lönsammast, säger Christer Gunnarsson.
Energifrågor är något som den borgerliga alliansen inte är överens om, men frågan om kärnkraftens vara eller inte vara har lagts åt sidan under den kommande mandatperioden.
Folks uppfattning om kärnkraft har vänt rejält de sista fem åren. Det finns ett stöd från allmänheten att behålla den, men politiker har en annan uppfattning, säger Christer Gunnarsson.
Han tror att incidenten i Forsmark i somras kan ha påverkat den allmänna opinionen något.
Det är svårt att informera om kärnkraft, för vår öppenhet kan hela tiden vändas emot oss. Men vi vill absolut inte mörka, säger Christer Gunnarsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!