– Hans vänstra kind var svullen, han hade ont och han hade feber och hade svårt att tugga, beskriver Malin Walletun, sonens sjukdomsbild.
Malin Walletun arbetar som sjuksköterska på barnmottagningen vid Nyköpings lasarett. Sonen var medtagen och trots sin erfarenhet kunde hon inte identifiera sjukdomen. Familjen sökte hjälp på primärvårdsjouren, vårdcentralernas helg- och kvällsjour, som gav dem tillfälligt medicin och hänvisade dem till öron-, näsa-, halskliniken nästföljande vardag.
Efter att ha passerat huvudentrén och den inglasade gångbron över till sjukhusets äldre delar huserar öron-, näsa-, halskliniken.
På öron-näsa-hals-kliniken har man en bred palett av professioner; logopeder, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, audionomer (specialister på hörsel), medicinska sekreterare. Klinikens verksamhet är så kallad länsövergripande, en gemensam klinik med verksamhet på samtliga länets sjukhus.
46000 besök tar kliniken emot varje år.
30 personer arbetar på Nyköpings mottagning, 100 på hela kliniken.
Precis som namnet beskriver är fokus på öron, näsor och halsar. Det kan röra sig om att avlägsna halsmandlar (svullna mandlar kan göra det svårt att svälja och andas), näspolyper (förstorade polyper kan minska smak- och luktsinnet), öronoperationer (vid upprepade öroninflammationer monteras ett rör in i örat).
[fakta nr="1"]
Men eftersom logopeder finns knutna till kliniken kan det även handla om tal-, språk- och röststörning.
Kliniken avlägsnar också hudförändringar, födelsemärken, från axlarna och uppåt, uppger verksamhetschefen Annelie Forzelius.
Trycket på kliniken är stort, i synnerhet när det gäller utprovning av hörapparater och andningsstörningar, utprovning av så kallad cpap-mask. Andningsstörningar kan leda till andningsuppehåll under sömn och påverka individens livskvalitet i stor utsträckning. Antalet personer som söker för andningssvårigheter ökar lavinartat, enligt Annelie Forzelius.
Samtidigt ser personalen på kliniken fler områden som kan utvecklas, bland annat inom strokevården. Där skulle logopeder plockas in i ett tidigt skede, även när det gäller andra verksamheter som kirurgi och medicin.
Öron-, näsa-, halskliniken har öppet dagtid och kirurgiska ingrepp sker bara i Nyköping och Eskilstuna.
Patienttrycket gör att man har svårt att hinna med. Det råder brist på medicinska sekreterare, sjuksköterskor, audionomer och läkare.
Så vad önskar ni av jultomten?
– God tillgänglighet, vi har en stor ökning av remisser av hörselnedsättning, svarar Annelie Forzelius.
Love Walletun fick sin diagnos. Spottkörtelinflammation. Munhålan består av tre spottkörtlar, som har till uppgift att producera saliv. När spottkörtlarna är inflammerade bildas varbölder med feber, lokal smärta och svullnad som följd.
Efter tre, fyra dagar med antibiotika var Love Walletun sitt gamla vanliga jag.
Malin Walletun prisar öron-, näsa-, halskliniken.
– De har ett jättebra bemötande med barn, säger hon.
► Här hittar ni alla delar i SN:s sjukhusjulkalender