Lövstachefen: "Vi ska inte ha några hemligheter"

Trygghetsenkäter, ungdomsråd och öppna protokoll. Lövstas nya institutionschef Leif Nilsson har infört nya rutiner för att komma till rätta med problemen på Lövsta.

SiS ungdomshem Lövsta har haft stora problem under många år och IVO har fortsatt ögonen på hur barnens trygghet och säkerhet garanteras.

SiS ungdomshem Lövsta har haft stora problem under många år och IVO har fortsatt ögonen på hur barnens trygghet och säkerhet garanteras.

Foto:

Övrigt2018-06-25 06:00

I april tillträdde Leif Nilsson tjänsten som institutionschef för SiS ungdomshem Lövsta. Han har arbetat som institutionschef på SiS ungdomshem Klarälvsgården och innan dess som rektor. Här svarar han på hur ledningen arbetar med att komma tillrätta med problemen på Lövsta.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att en del personal på Lövsta inte har faktisk kompetens, alltså personlig lämplighet. Hur jobbar ni med det?

– Vi har satt i gång ett utvecklingsarbete utifrån SiS värdegrundsord, respekt, omtanke och tydlighet. Vi har också en utökad egenkontroll där vi i ledningsgruppen granskar alla beslut som gäller tvångsåtgärder. Vi kontrollerar att besluten fattats på rätt grunder och att det varit rättssäkert, men har också en diskussion om vi hade kunnat jobba annorlunda, så att inte situationen eskalerat till exempelvis en avskiljning. När avdelningarna sedan har kollegium ska det vara en fråga som ska lyftas.

IVO har haft kritik mot att barnen inte vårdas tryggt och säkert. Hur garanteras det?

– Vi har olika sätt att mäta trygghet. Sedan jag började har vi infört att alla ungdomar får svara på en trygghetsenkät en gång i månaden. De svaren följer vi sedan upp för att se om det är en trend och om det går åt rätt håll. Jag träffar också själv ungdomarna varje måndag i ett ungdomsråd. Då kan de framföra sina synpunkter, bland annat på hur de upplever personalen. Det är bara jag och biträdande institutionschef med då, så eventuell kritik mot personalen kan komma fram. Vi skriver protokoll och ungdomarna får återkoppling på sina synpunkter.

Före din tid riktade personalen på Lövsta stark kritik mot ledningen. Hur jobbar ni med det?

– Det som kom fram i medarbetarundersökningen nu är att man saknat delaktighet och att ledningen inte varit transparenta. Det har vi gjort om nu så att alla våra protokoll från ledningsgruppen ligger öppna för alla att läsa. Det är jätteviktigt att det är transparens, det får inte vara några hemligheter. Alla ska kunna se vad vi tar för beslut.

Personalen har bland annat beskrivit att de varit underbemannade.

– Vi har haft problem med personalförsörjning och mycket övertid så därför har vi nu i semestertider valt att lösa det med platsreduktion på avdelning Åsen, som är en utredningsavdelning. Den är stängd över sommaren. Genom det fick vi loss personal därifrån som kan jobba på de andra avdelningarna. Åsen öppnas igen när semestrarna är över.

Lövsta har haft stora problem under många år. Kan det "sitta i väggarna"?

– Det blir alltid kulturer som sitter i väggarna på institutioner och det tar tid att införa ett nytt sätt att tänka och bete sig. Men den bild jag hade av personalen på Lövsta innan jag kom hit stämmer inte med vad jag ser. Jag tycker att personalen kommer hit och vill göra ett bra jobb. Men de har gått igenom mycket och behöver stöttas. Jag vill vara tydlig och synlig för både personal och ungdomar och jobba framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!