LSS-ansvar kan tas ifrån kommunen
Staten bör ta över ansvaret för LSS-verksamheten. Det menar den nye ordföranden i riksdagens socialutskott, Kenneth Johansson (c).
Sveriges Kommuner och Landsting önskar sedan tidigare att staten tar över ansvaret och kostnaderna för bland annat boende för personer med funktionshinder, som regleras i lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS.
Kostnaderna för kommunerna har ökat dramatiskt och lagstiftningen är otydlig, säger förbundsjurist Ellinor Englund.
I små kommuner blir budgeten hårt ansträngd bara av en eller ett fåtal personer med stora vårdbehov.
Det utjämningssystem som finns täcker inte de stora summorna.
Dessutom tvistar flera kommuner om vem som ska stå för kostnaden, då en funktionshindrad får en plats i en annan kommun.
Tvister pågår i både Trosa och Gnesta kommun.
Det nuvarande systemet är ovärdigt. Samhället tvistar om vem som ska hjälpa dem som mest behöver hjälp, säger Anders Lago (s), kommunalråd i Södertälje och ledamot i den så kallade assistanskommittén, som utreder LSS-systemet.
Om frågan inte löses kommer inga kommuner vilja bygga upp specialistvård, eftersom de då tvingas betala för invånare från andra kommuner, menar han.
Assistanskommittén, som ska redovisa sina förslag i mars 2008, har fått ett tilläggsdirektiv om att utreda frågan om huvudmannaskapet.
Om staten föreslås ta över ska kommittén också undersöka hur det kan finansieras.
Jag tycker mycket talar för att utreda hur staten kan ta över. Det utgår jag från att man kommer att göra, säger Kenneth Johansson, som sitter i assistanskommittén vid sidan av sitt nya riksdagsuppdrag.
Med staten som huvudman skulle flyttandet inte bli några problem.
Det är en grundprincip att alla ska ha rätt att flytta var de vill, säger Kenneth Johansson.
En svår nöt att knäcka blir dock vem som ska ta besluten om rätt till boende och service enligt LSS när staten betalar. Beslut som i dag tas av tjänstemän på uppdrag av kommunernas socialnämnder.
Vi vill ju gärna att de som betalar också ska besluta. Då blir det försäkringskassan eller dylikt, säger Kenneth Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!