På förskolor och skolor runt om i Sverige har det säkerligen varit en del pojkar som iklätt sig rollen som lucia, under dagen. Luciatågen har förändrats över tid, parallellt med att samhället förändras.
Elever på Peterslundsskolan i Oxelösund ville dock mer. De ville hjälpa till att få alla att våga vara som de vill. Finns intresse ska det vara två lucior – en pojke, en flicka. Ett beslut som fattades i demokratisk anda.
Luciatågsförändringen har sin start i en diskussion i elevrådet, som ursprungligen handlade om allas lika värde och att det finns människor som diskrimineras på grund av sina olikheter.
– Det blev en ganska lång diskussion där eleverna uttryckte att alla ska få vara vem de vill. Om jag vill klä mig som en kille fast jag är tjej måste väl det vara okej, var saker som kom upp, säger klasslärare Sofia Zetterlund.
– Diskussionen om att normen är satt av vuxna från början, kom också upp, säger kollegan och klassläraren Jenny Ravne.
Många killar nappade inledningsvis på möjligheten att axla rollen som lucia men alla utom två drog sig ur. Efter lottning stod det klart att Viktor Munter fick bli lucia tillsammans med Livia Forsberg.
– Det verkade kul, säger Viktor Munter inledningsvis men efter att ha suttit och funderat ett tag under intervjun med stjärngossarna Maja Pernica och Freja Schönbeck lägger han till:
– Jag valde att vara lucia för att visa alla människor deras rättigheter, säger han.
Även om barnen inte upplevde ämnet som känsligt, så gjorde skolan det.
– Vi kände att vi först var tvungen att ta kontakt med vårdnadshavare. Det kan vara en känslig fråga, säger lärare Jenny Ravne som berättar att det otraditionella tåget även förankrades hos kollegor.
Vad tänker ni om att skolan känner att de behöver gå ut och informera om det här?
– Det är egentligen sorgligt, säger Jenny Ravne
– Så ska det inte behöva vara, säger Sofia Zetterlund.