Den svenska sommaren är inte en evighet lång. Därför behöver vissa ettåriga blommor och grönsaker förkultiveras inomhus, för att de helt enkelt ska hinna bli färdiga blommor och grönsaker innan sommaren är över.
Veronica Gårdestig är vd på Impecta i Julita i Sörmland, ett företag som säljer en miljon fröpåsar varje år.
Hon märker att många odlarhjärtan slår lite extra hårt för luktärter i år.
– Den är lättodlad, den luktar gott och den fyller ut. Luktärter är en del av kulturarvet och de riktigt gamla sorterna går bäst. Av årets sju nya luktärtor är hela fem stycken gamla sorter från tidigt 1900-tal eller äldre. Old Spice Painted Lady kan spåras tillbaka ända till 1731.
– Många gånger när man köper en fröpåse så tillför man också sin trädgård en alldeles särskild känsla och det tror jag att just luktärter gör.
Krydd- och medicinalväxter går också hem hos kunderna. Och så märker hon att kunderna börjar få upp ögonen för att odla egna perenner.
– Det gäller perenner som blommar redan första året. Perenner är ju trots allt byggstenar i en trädgård. Men perenner är inte alltid lätta att odla. Fröerna ska förbehandlas och det är inte alltid lätt att få dem att gro. Nu kommer det dock sorter som är lättodlade. Och om man vågar testa dem så kanske man vågar ge sig på det som är lite mer svårodlat sedan.
Störst av allt är dock fortfarande grönsakerna.
– Det mesta vi säljer är trots allt dill, persilja, tomater och morötter, säger Veronica Gårdestig.
– För tre år sedan svängde intresset, från blommor till det ätbara. Det ska inte bara vara pyntigt längre. Man vill få ut mer av sitt odlande, säger Veronica Gårdestig.
Hos Impecta i Julita är det bråda dagar den här årstiden. Den drygt halvdecimeter höga bunten med dagens ordrar vittnar om att intresset för odling är mycket stort.
– Under helgen får vi åka hit och tömma skrivaren, då svämmar den över, berättar Veronica Gårdestig.
Här finns kylrum där fröerna förvaras i säckar, för att sedan paketeras för hand eller om det handlar om stora mängder, med maskin. Färdigförpackade fröpåsar förvaras också svalt innan de, för en kort stund, hamnar i rummet där alla ordnar plockas ihop, innan de skickas hem till kund.
I sortimentet finns omkring 1 900 sorter. Impecta är känt för sina udda sorter och sina gamla sorter. Dessutom har man ett stort ekologiskt sortiment.
Veronica Gårdestig gav det där med fröer en chans 1989. Och trivs fortfarande.
– Det är en förmån att få jobba med något som folk gör för att det är kul.
På hyllorna skymtar bilder av sockerärtor vars skidor går i purpur, laxrosa blomkål och mörkt röda morötter. Klinten har blivit svart och ringblommorna rosa.
– Jag tycker att det är ganska roligt. Men kunderna efterfrågar främst tradition. Man väljer det traditionella som ringblommor, aster och tagetes.
Man brukar säga att trädgård är långsam tid. Veronica Gårdestig tror också att det är därför vi trivs bland krukor, trädgårdsland och grönt som spirar
– Dels så tror jag att vi fascineras över att se saker växa. Dels går det inte att stressa med en odling. Det tar den tid det tar.
Och intresset ser ut att bestå.
– För ett par år sedan var vi oroliga. Kunderna blev äldre och äldre. Vi kände att de unga också måste börja odla. Det har de gjort nu.
Så sår du fröer
Fröer ska sättas i såjord. Såjord är bara svagt gödslad och så innehåller den mycket sand.
Följ anvisningarna på fröpåsen.
Vattna med sprayflaska om jorden torkar.
Sätt en plastpåse över krukan för att behålla fukten, eller dela en stor plastflaska på mitten, så får du två "växthus".
Ta bort plasten när plantorna börjar titta fram.
Då kan du också flytta lådan/krukan till en lite svalare plats.
När plantorna kommit upp och utvecklat ett par bladpar är det dags att plantera om dem i näringsberikad jord.
Hantera plantorna varsamt så att du inte skadar de känsliga rotsystemen.
Sätt ner plantorna djupare i den nya jorden. Bara bladen ska sticka upp över jordytan.
Sju tips för en lyckad köksträdgård
Anlägg din köksträdgård i soligt läge. Grönsaker vill ha sol för att växa och för att bli smakrika.
Jorden ska vara mull- och näringsrik. Förbered jorden på våren genom att tillföra planteringsjord eller kompost och kogödsel på säck. Gräv ordentligt så att allt blandas väl.
Jorden som du odlar i bör vara minst 40, helst 60 centimeter djup. Växter med ytliga rötter, som sallad och spenat, kräver dock inte mer än 20 centimeter jord.
Gallra. Står plantorna för tätt växer de inte som de ska.
Vattna regelbundet. Den jämna vattentillförseln är viktig för smaken. Av samma anledning får man inte vattna för mycket. Vattna helst på morgonen eller på kvällen.
Täck jorden med gräsklipp. Det ger näring till grönsakerna. Gräsklippet ser också till att hålla jordens fukt på en jämnare nivå.
Om växternas blad blir gula, tillför mer näring i form av kogödsel på säck, stallgödsel eller gräsklipp.
TV: TRÄDGÅRD MED BERGIUS
Följ med till Anna Ekengrens handelsträdgård utanför Flen, där man specialiserat sig på en växt som väcker många minnen, nämligen pelargonerna. Det är dags att ta sig an pelargonerna efter vintervilan, så att de prunkar ännu en sommar. Visste du föresten att det finns pelargoner som skyddar mot såväl mördarsniglar som myggor?