Berätta om konserten!
‒Jag spelar ett soloprogram på två instrument, luta och teorb, det sista är en slags basluta från 1600-talet. Musiken kommer från fyra olika länder, det blir en europaresa genom renässans- och barockmusiken med verk av bland andra John Dowland, Robert de Visée och även musik ur Bachs cellosvit nummer 1.
För de som inte känner till lutan som instrument, hur skulle du beskriva det?
‒Lutan var väldigt populär på 1500- och 1600-talet då i stort sett de allra flesta spelade luta. Den var lite som pianot kom att bli för 1800-talsmusiken. Lutan fanns med i de flesta olika ensembler och det har skrivits en enorm mängd solomusik för luta. Jag skulle inte kunna spela hälften av allt ens om jag levde 20 livstider!
Beskriv skillnaden mellan luta och gitarr!
‒Framförallt hörs det i klangen. En luta låter mycket mer luftigt, sprött och lätt medan gitarrer har tyngre och mörkare klang. Lutinstrument har också många fler strängar. Teorb tillexempel har 14 strängar varav hela sju stycken är långa bassträngar. Det ger lutan ett enormt register.
Hur kom det sig att du fastnade för luta?
‒Jag pluggade gitarr på musikuniversitetet i Saltzburg men spelade mest barockmusik som ju ursprungligen skrevs för luta och inte gitarr. Luta är ett fantastiskt instrument och som lutenist får man också betydligt fler jobb än som gitarrist i den klassiska musiken.
Vad gör du höst?
– Jag reser till Singapore och spelar opera ett par veckor, därefter spelar jag på en klassisk musikfestival i Libanon vilket blir väldigt spännande.
Konserten ingår i serien Musik på Sörmländska slott och herresäten.