Lysande start på hösten hos Formverk
Namnet ak28 kanske ger militanta associationer, men det gäng som nu ställer ut på Formverk i Nyköping är en fredlig samling bestående av konstnärer, arkitekter och curatorer.
Vi var ett gäng som gick ut Konsthögskolan och Konstfack samtidigt och ville fortsätta jobba ihop. Samtidigt tyckte vi att det behövdes ett konstnärsdrivet galleri i Stockholm, säger Johanna Gustafsson Fürst.
Hon är en av de ak28-medlemmar som i dag, lördag, har vernissage på Formverk i Nyköping, även det ett konstnärsdrivet galleri.
Vi såg ak28:s utställning på Liljevalchs Vårsalong och gillade deras idéer och arbetssätt. Det kändes som om det funkade bra med våra egna tankegångar, säger Stina Pehrsdotter på Formverk.
Det bankas och borras i Formverks väggar. Henrik Eriksson försöker förankra sina ut-och-invända spegelbollar som ska snurra och blinka i Formverks tak.
Det är någon sorts planetsystem, förklarar Henrik som ska ställa ut en betydligt större version av sitt konstverk på Galleri Knäpper+Baumgarten i Stockholm i höst.
Alla medlemmar i ak28 varierar mellan egna och gemensamma projekt. Men även när de gör en utställning ihop, som nu på Formverk, undviker de att samlas kring ett tema.
Vi diskuterar aldrig i förväg vad vi ska ställa ut, så varje utställning blir ett äventyr. Men när vi får upp grejerna brukar det alltid visa sig att det finns trådar som binder samman verken, säger Magnus Mattsson.
Konstverket på Liljevalchs vårsalong i våras är ak28:s största projekt hittills. De flyttade helt enkelt hela sin verksamhet, med utställningar och allt, till ett av rummen i Liljevalchs.
Med egen entré utifrån, men full insyn inifrån, blev ak28:s installation en mini-konsthall mitt i konsthallen. Idén till att göra det kom från Magnus.
Jag var nyfiken på vad som händer om man utmanar uppfattningen om vad ett konstverk är. Och när jag skulle lämna in förslaget för jurybedömning ville de knappt ta emot det först. Det uppfyllde inte deras krav på hur ett konstverk ska se ut, med bestämt pris och så.
Efter utställningen i Nyköping drar ak28:s egen galleriverksamhet igång i Stockholm.
Helst visar vi unga eller oetablerade konstnärer, Felice Hapetzeder.
Han och de andra i ak28 är övertygade om att det behövs gallerier som drivs av andra konstnärer.
Kommersiella gallerier måste tjäna pengar, vilket naturligtvis styr utbudet. Konsthallar och museer ställer framförallt ut kända namn. Men det finns en massa bra konstnärer som inte passar in på de ställena och som vi vill visa hos oss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!