M: "Den styrande koalitionen har brustit i sitt ledarskap"

NyköpingProblemet med uppfyllandet av vårdgarantin för barn och unga som söker sig till BUP i Nyköping ska inte överdrivas, anser ordföranden för landstingets hälso- och sjukvårdsutskott. Men viceordföranden anser att den styrande koalitionen har brustit i sitt ledarskap.

Övrigt2017-08-15 06:00

Under våren har det blivit allt svårare för Nyköpings BUP att leva upp till vårdgarantin till följd av personalbrist och ett ökat söktryck till kliniken.

Andelen barn och ungdomar som erbjuds ett första möte inom 30 dagar efter att de har fått en remiss till BUP har sjunkit från 96 procent i januari till 42 procent i maj, och 24 personer står för närvarande i kö för att påbörja en utredning.

Ordföranden i landstingets hälso- och sjukvårdsutskott, Fredrik Lundgren (L), anser dock inte att man bör dra för stora växlar av siffrorna.

– Det är tydligt att läget har försämrats under våren, men tittar man nationellt, när det kommer till hur många som påbörjar sina utredningar inom 90 dagar, så ligger vi på 88 procent, och jag tror att det är ungefär rikssnittet. Men man kan säga att det här är ett problem som finns i hela landet, det är svårt att trygga kompetensförsörjningen, säger Fredrik Lundgren.

Han betonar att man från landstingets håll gör allt vad man kan för att skapa goda förutsättningar för personaltillväxt.

– Vi arbetar väldigt aktivt med vår kompetensförsörjning, att vara en attraktiv arbetsgivare, där man vill arbeta, så vi borde vara en bra arena för ambitiösa psykologer och psykiatriker, säger han.

Skulle man kunna satsa mer från landstingets håll för att göra de här tjänsterna attraktivare?

– Jag uppfattar inte att det är ett resursproblem, att vi inte satsar på det här, vi satsar verkligen på barn och ungas psykiska hälsa. Tittar man på förra årets budgetsatsningar, så har våra samtalsmottagningar i Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna varit en succé. Vi är verkligen ett landsting som satsar på barn och ungdomars psykiska välmående.

Helena Koch (M), viceordförande i utskottet, håller inte med.

– Det här är en oacceptabel situation och den styrande koalitionen har brustit i sitt ansvar. Om det finns problem med kompetensförsörjningen, kan man undra varför man inte har satsat på det och försökt ta reda på vad man ska göra för att folk ska vilja jobba här, säger hon.

Vad skulle du vilja se för åtgärder för att man ska komma tillrätta med situationen?

– Jag tror inte att det handlar om folk inte vill arbeta just i Nyköping. Landstinget Sörmland är en ganska hierarkisk organisation där väldigt få beslut fattas nära den personal som den berör, vilket är ett bekymmer. Jag vill se att personalen får större möjlighet att påverka sin arbetsplats, säger Helena Koch.

Landstinget Sörmland

Sedan 1 januari 2015 styrs landstinget av en koalition bestående av Socialdemokraterna (S), Liberalerna (L), Miljöpartiet (MP) och Centerpartiet (C).

Fredrik Lundgren (L) är ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.

Helena Koch (M) är viceordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!