Maffigt med 35 cellister på scen

Cellon har sin alldeles egna klang och brukar ibland jämföras med den mänskliga rösten. Så det kan bli maffigt när 35 cellister på söndag samlas på Culturums scen i Nyköping.

Övrigt2006-09-15 14:47
Maffigt är just det ord som cellisten Anneli Saarinen använder när hon ska beskriva hur det låter när 35 cellister ger konsert ihop.
Hon är en av de sörmländska cellister som ingår i orkestern Cellobron som nu på söndag ska framföra allt från medeltida musik till tango i Culturum.
Det finns inte så mycket musik som är specialskriven för cellororkester men vi kommer att framföra ett originalstycke av Peder Holm, berättar Anneli Saarinen.
I övrigt blir det specialarrangemang av musik som är skriven för helt andra instrumentkombinationer. Men just det är spännande, tycker Anneli Saarinen.
Alla musikstycken låter ju väldigt olika beroende på vilka instrument som spelar och en konstellation med bara celli är inte så vanlig. Det blir en ganska annorlunda klang.

Det är cellons breda register som gör den så speciell, tycker Anneli Saarinen som till vardags arbetar som cellolärare på Nyköpings musikskola.
Cellon spänner från den djupaste basen till de ljusaste tonerna. Det gör att den är väldigt användbar både i orkestrar och som soloinstrument.
Att de flesta cellolärare är ensamma om sina instrument ute på musikskolorna var en orsak till att Cellobron uppstod. Musiklärare i Södermanland och Västmanland ville träffa kollegor och drog igång ett nätverk.
Som musiklärare behöver man få ny inspiration till undervisningen och vi började träffas för att byta repertoar med varandra, berättar Anneli Saarinen.

Så småningom uppstod idén att skapa en orkester och i januari i år gav Cellobron sin första konsert. Nu ingår 35 musiklärare, elever och amatörmusiker i ensemblen.
Det betyder också att åldersspridningen i Cellobron har samma imponerande bredd som cellons musikaliska register. Den yngsta musikern är 15 år. Den äldsta har fyllt 70.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!