Majoriteten friårslediga är offentligt anställda

Drygt två tredjedelar av de som hittills under 2005 beviljats friår i Nyköpings kommun arbetar inom vård och omsorg i den offentliga sektorn. Det är inte en oväntad fördelning, konstaterar Ragnar Hammar, ansvarig för friårsverksamheten vid arbetsförmedlingen i Nyköping.

Övrigt2005-11-03 22:20
Tills i dag har vi beviljat 77 friårsplatser, säger Ragnar Hammar.
Av de 77 kommer 52 från personer som jobbar med vård och omsorg inom kommun och landsting. De övriga 25 som fått friår beviljat har privata arbetsgivare.
Jag hade nog trott att ännu fler skulle komma från den offentliga sektorn.
För 2005 har arbetsförmedlingen i Nyköping haft totalt 64 friårsplatser att fördela, eller omräknat 768 månader. Att man redan kunnat bevilja 77 personer friår beror på att många inte tar ut ett helt år, utan vill vara lediga några månader eller halvår, exempelvis, förklarar Ragnar Hammar.

I nuläget jobbar arbetsförmedlingen med 17 friårsansökningar som ännu inte är tillsatta.
Ragnar Hammar menar att friårsverksamheten nu hunnit sätta sig och att arbetet med ansökningarna nu flyter på bra, efter en lätt kaotisk start i början på året när varken arbetsförmedlingen eller arbetsgivarna egentligen hade klara riktlinjer att gå efter.
Allmänt så är arbetsgivarna mycket positiva till friårsverksamheten, säger han.
Den senaste tiden har det varit en viss stiljte i inflödet av ansökningar om friår. Ragnar Hammar tror att det mycket beror på att många inte uppfattat att friårsverksamheten fortsätter även nästa år.

Under oktober fick vi in sju ansökningar. Under oktober i fjol fick vi 68 ansökningar, men då fanns det ju också ett uppdämt behov.
Ragnar Hammar räknar med att ansökningarna blir fler igen när det blir mer allmänt känt att friårsmöjligheten finns kvar även nästa år. Till 2006 får dessutom arbetsförmedlingen i Nyköping lite större friårsresurser att fördela.
Då har vi 75 helårsplatser, eller 900 månader, säger Ragnar Hammar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!