Makedonier in i hjärteroten
Det var inte lätt för Dan Gerasovski, Danne med alla, att 1966 komma som nioåring till Sverige utan att kunna ett ord svenska. Han längtade hem till kompisar i den makedonska byn. Svensk sommar var inte alls lika skön.
Sedan har vistelsen i Sverige enbart varit positiv, säger ägaren av Pizzeria Fazana på Östra Kyrkogatan i Nyköping.
Där har han jobbat sedan 1976 med olika kompanjoner. Sedan några är tillbaka är Fazana en familjeangelägenhet med Danne vid bakbordet och hustru Jeanette vid kassan plus övrig personal.
47-årige Danne jobbar så mycket att det inte blir tid till hans hobbies jakt och fiske. Under semestrar i Makedonien jagar han, har inte skaffat svensk licens. I Nyköpingsån drog han i ungdomen upp en rekordgös på drygt tio kilo.
En andra stolthet är dottern som utbildar sig på Grythyttans restauranghögskola. En tredje är att hans son ska ärva släktträdet som visar att han är ättling i rakt nedstigande led till dem som bebott hembyn i 700 år.
Makedoniernas utsatthet talar Danne ofta om. Han upprörs av medias tystnad i ämnet. För två år sedan gick familjen Gerasovski i konstant oro över krigsrisken i ursprungslandet, där makedonier massakrerades och släktingar var i stor fara. För ögonblicket tycks faran avvärjd. Men vid varje återbesök har arbetslösa landsmän blivit allt fattigare, med den knutna näve i fickan som förebådar oroligheter.
Det är inga gangsters utan vanliga familjefäder som inte längre kan försörja sina barn! Vi försöker hjälpa med paket, men det skulle behövas mycket mera stöd.
Danne vill ha ha igång Makedoniens export så att befolkningen får rimliga levnadsvillkor. Frukt och grönsaker är basprodukterna i ett land något mindre än Småland och med två miljoner etniskt blandade invånare.
Som grekisk-ortodox firar Danne röda dagar med Makedonsk-svenska föreningen, makedonska och svenska helger.
Trots att han är arg på utländska makters anspråk på Makedonien och anser att EU misslyckats i den albanska flyktingfrågan betonar han att fredlig samexistens är hans ideal.
Han knådar deg till pizzor, skakar på huvudet och undrar varför världen är så oklok.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!