Mälabs vd om kritiken från Nyköpingspendlarna: "Rättvisa är en diskussionsfråga"

Nyköpings tågpendlare är förbannade och känner sig nedprioriterade. Mårten Levin är vd för Mälab och har det verkställande ansvaret för att få den länsöverskridande tågtrafiken att funka.

Mårten Levin, vd för Mälab, vid den depå i Eskilstuna där de nya tågen ska servas när de tas i bruk 2019 och 2020.

Mårten Levin, vd för Mälab, vid den depå i Eskilstuna där de nya tågen ska servas när de tas i bruk 2019 och 2020.

Foto: Karlsson Veronica Karlsson+Veronica

Övrigt2018-03-24 06:00

‒Det är möjligt att det kan finnas orättvisa prioriteringar men faktum är att tågtrafiken utökats från 11 avgångar per dag mellan Nyköping och Stockholm till 17. Det är en kraftig utökning av trafiken på Nyköpingsbanan. Mellan Katrineholm och Stockholm går det exempelvis bara 12 rena regionala tåg. Men räknar man in fjärrtrafiken går det absolut fler tåg Svealandsbanan än på Nyköpingsbanan. Om det är rättvist eller inte är en diskussionsfråga.

För tågpendlarna spelar det mindre roll att det finns 17 avgångar om man kommer försent till jobbet varje dag på grund av inställda eller försenade tåg?

‒Förseningar och andra fel i infrastrukturen tenderar att inträffa i rusningstrafik. Det räcker med att ett tåg är en minut sent så sprider det ringar på vattnet. Den akuta vagnsbristen har också ställt till det i vinter. SJ hamnade i ett läge där de inte hade några reservtåg alls. För att lösa situationen tvingades de ställa in tåg som drabbar så få resenärer som möjligt. Det är naturligtvis oturligt för de drabbade.

När tåg ställs in hänvisar SJ till nästa tåg i stället för att sätta in ersättningstrafik som buss?

‒Det är vi som betalar för all ersättningstrafiken och det har uppstått brister i kontaktfrågan under några tillfällen i februari. Men jag upplever att SJ gör vad de kan. Att de glömmer att informera är förstås inte acceptabelt.

Varför räcker inte tågen och vagnarna till?

‒Underhåll och att tåg slits mer på vintern är problem som redovisats för oss. Men SJ har faktiskt ställt in tåg på andra sträckor i Sverige för att få loss vagnar till Sörmland. Det tog ett tag och drabbade också tågpendlarna i Sörmland.

Är det rimligt att Nyköpings pendlare tvingas stå på morgnar och eftermiddagar på grund av vagnsbrist?

‒Tåg och lok går i omlopp, antingen fram och tillbaka varje dag eller runt. Av naturliga skäl går därför vissa tåg halvtomma ibland medan andra blir överfulla. Men vi är medvetna om att SJ:s maskinpark är gammal och det är också därför vi köpt in 33 tåg som ska trafikera regionen med start nästa år.

Hur många av dem kommer gå på Nyköpingsbanan?

‒Nyköpingsbanan får ett tåg. Ett tåg är fyra enheter som sitter ihop som ett pendeltåg. Ett tåg rymmer 357 sittande för att vara exakt

Låter inte det lite underdimensionerat för de två folktätaste avgångarna?

‒Inköpen gjordes för två år sedan och vi har räknat ut hur många resande det är respektive avgång. Men skulle vi se att det inte räcker går det att koppla ihop två tåg. Svealandsbanan kommer exempelvis trafikeras av dubbelkopplade tåg då det är fler resande där. Vi har möjlighet att utöka beställningen av tåg om det krävs.

Hur ser du på Sveriges avreglerade tågmarknad?

‒De senaste årens regionalisering har inneburit en viktig förändring, före det var ansvaret otydligt och SJ var väldigt dominanta i sin trafik. Framåt kommer SJ framför allt ta hand om Fjärrtågstrafiken och Mälabs uppdrag är en kraftig satsning på regionaltrafiken i Mälardalen. Liknande satsningar har redan skett i andra delar av Sverige, Öresundsregionen exempelvis.

Hur ser du på sommarens upprustning av getingmidjan?

‒Renoveringar måste göras och jag ser det som ganska odramatiskt.

De nya pendeltågen

33 nya tåg är beställda och under tillverkning hos tågleverantören Stadler i Schweiz

De nya tågen blir dubbeldäckare med enheter på fyra vagnar

Tågsatsningen beräknas gå lös på fem miljarder kronor, kostnaden fördelas på samtliga landsting och Södermanlands nio kommuner

Det offentligt ägda bolaget Transitio kommer att stå som ägare till tågen för att sedan hyra ut dem till det offentligt ägda bolaget Mälab

De nya tågen ska trafikera Svealandsbanan (Uppsala-Stockholm-Eskilstuna-Örebro), Uven (Sala-Eskilstuna-Flen-Katrineholm-Norrköping), västra stambanan (Stockholm-Gnesta-Katrineholm-Hallsberg), Nyköpingsbanan (Uppsala-Vagnhärad-Nyköping-Norrköping).

De nya tågen får en maxhastighet på 200 kilometer i timmen. Mot Nyköpingsbanan är det möjligt att köra fort från Stockholm fram till Järna, därefter är banan krokigare vilket begränsar hastigheten

Om tidsplanen håller, ska de nya dubbeldäckstågen provköras 2018 och börja tas i trafik under från senvåren 2019 till och med vintern 2020

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!