Det där med årtal är inte Malin Billers starkaste sida. När vi under en telefonintervju försöker reda ut hur många år sedan det egentligen var sedan hon flyttade från Oxelösund, är svaret fyra – eller kanske fem år sedan. Ungefär samma diffusa svar ger hon på frågan om hur länge hon egentligen bodde i Oxelösund. Däremot vet Malin Biller att det var kärleken som ledde henne till kuststaden för sisådär sju år sedan.
Numera bor hon i Göteborg och den här dagen har hon undervisat nyanlända barn om serier och serietecknande. En givande dag enlig Malin då flera av barnen som växt upp i krigshärjade länder, aldrig ens hade sett tecknade serier tidigare.
Som frilansande illustratör och tecknare står hon på flera ben. En nödvändighet om man ska överleva som serietecknare enligt Malin. Undervisandet är en del av försörjningen, kommersiella uppdrag ett annan.
– Jag gör verkligen allt möjligt. Just nu arbetar jag exempelvis på en animerad film åt Folkhälsomyndigheten om spelberoende vilket är jättespännande. Jag har lärt mig massor om just spelberoende under tiden, säger hon.
I en passus nämner Malin även att hon just nu skriver på sin första ungdomsroman, ett mastodontprojekt enligt henne själv.
– Det är en jätteutmaning eftersom att jag är van att tänka i bilder. Men tanken är att det ska bli en ungdomsroman med lite övernaturliga inslag. Jag är lite inspirerad av författaren Maria Gripe och hennes lågmälda sätt att förmedla spänning, säger Malin.
Men framför allt är det serietecknandet som är Malin Billers huvudsyssla, något som hon med framgång paketerat i bokform under karriären. 2014 släpptes exempelvis serieboken "I varje droppe är en ädelsten" där Malin samlat alla sina seriegestaltningar av Frödings dikter och texter i bokform. Året efter tilldelades hon Adamsonstatyetten, Sveriges första seriepris, som sedan 1965 delats ut av Svenska Serieakademin till framstående serieskapare.
– Jag har alltid känt igen mig i Frödings texter som innehåller både humor och mörkaste allvar. Det föll sig naturligt att ta sig an honom, säger hon och tillägger att hon redan som 25-åring gick med i Frödingsällskapet.
Lagom till författaren Birger Sjöbergs 130-årsdag år 2015 släpptes även "Kvartetten som sprängdes del 1" där Malin tog sig an den musikaliska och roliga berättelsen om stråkkvartetten som gav sig på aktieaffärer. I dagarna har Malin Biller även färdigställt uppföljaren "Kvartetten som sprängdes del 2".
– Jag borde kanske inte tolka andra utan göra mitt eget i större utsträckning än i dag. Samtidigt kan jag inte låta bli säger hon.
Under åren i Oxelösund publicerades Malin Billers seriestrippar varje vecka i Södermanlands Nyheter. Inte sällan upprördes läsarna av hennes ibland provocerande teckningar. Dagstidningar är fortfarande stora uppdragsgivare och både Sydsvenska dagbladet, Serieparaden och ETC publicerar frekvent hennes strippar som både rymmer humor, allvar – ofta med hög igenkänningsfaktor.
Hur kommer stripparna till dig?
– Jag tjuvkikar, tjuvlyssnar och iakttar mycket. Ofta är det saker jag själv stör mig på som får utlopp i serierna. När folk inte kan bete sig. Jag ser mig själv som en ganska snäll person men genom serierna kan jag hämnas lite – oftast är det dock mig själv de handlar om.
Vad har du med dig till utställningen på Koordinaten?
– Bland annat har jag gjort lite snygga printar ur både Fröding och Sjöberg-böckerna som är större än originalen, och vanliga seriestrippar från min karriär. Det ska bli jättekul att komma till Oxelösund igen och träffa lite kompisar från tiden där. Jag blev väldigt snabbt accepterad i Oxelösund, det var en bra tid.