Mamma har sista ordet om pappas föräldraledighet

Mammor har fortfarande sista ordet när det gäller hur föräldraledigheten ska delas upp.– Det är förvånande att unga par har så traditionella värderingar, säger Anna-Lena Almqvist, forskare vid Mälardalens högskola.

Övrigt2014-06-03 08:58

Anna-Lena Almqvist är lektor i socialt arbete på Mälardalens högskola. Hon har tillsammans med Lars Dahlgren, professor emeritus vid Umeå universitet, skrivit ett kapitel om pappors uttag av föräldraledighet i boken "Women, Men and Children i Families: Private Troubles and Public Issues."

Kapitlet bygger på en forskningsstudie som baseras på intervjuer genomförda 2008 med 32 föräldrapar och 20 nyckelpersoner, exempelvis barnmorskor och personalhandläggare på företag, genomförda tillsammans med även professor Anette Sandberg vid Mälardalens högskola. I samtliga par var fadern förstagångsförälder och barnet två–tre år.

– Vi valde att intervjua män och kvinnor som tjänade ungefär lika mycket. Vi ville se vad som är avgörande för hur man delar upp föräldraledigheten om inte inkomsten har betydelse, säger Anna-Lena Almqvist.

Studien visade dock att det fortfarande är mödrarna som har sista ordet när det gäller uppdelningen av föräldraledigheten.

– Vi trodde väl inte att kvinnornas tolkningsföreträde skulle vara så starkt, säger Anna-Lena Almqvist.

Ingen av papporna i studien hade argumenterat starkt för att vara föräldralediga eller tagit ut dagar mer eller mindre mot kvinnans vilja och därmed skapat en konflikt.

– Även bland de män som var föräldralediga under en längre period var det ingen som hade stridit för det, utan det hade varit med support från mamman och i de flesta fall även från arbetsgivaren.

En stark tendens bland fäderna som hade stannat hemma en längre period var att mödrarna värderade arbete och studier högt.

Männen i studien ifrågasatte inte kvinnornas tolkningsföreträde, utan understödde det snarare.

– Det handlar också om att männen låter kvinnorna ha tolkningsföreträde, det vill säga de män som säger att det är naturligt och viktigt att kvinnor och barn skapar ett starkt band tidigt.

Resultatet av studien visade även att bristande nätverk var en viktig orsak till att fäder inte tog ut föräldrapenning. Det handlade bland annat om mäns brist på föräldralediga vänner som de kunde umgås med.

Det handlade också om männens tveksamhet att vara borta från sina arbetskamrater. Även om arbetsgivaren var positiv kunde fäderna känna en stark lojalitet mot sina kollegor, något som hindrade dem från att ta ut föräldraledighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om