När Anno Eriksson födde sitt första barn var hon basketspelare på elitnivå. Åtta veckor efter förlossningen var hon – med barnmorskans godkännande – tillbaka på basketplanen. Det dröjde inte länge innan kroppen sade ifrån. Hon drabbades av strålningar i benen, låsningar i ländryggen och ryggskott.
– Det var det dummaste jag gjort. Självklart har man ett egenansvar men det är helt absurt att barnmorskan godkände det, säger hon.
I dag driver Anno Eriksson driver ett webbaserat företag för kost- och träningsrådgivning, främst för kvinnor. Sedan ett drygt år tillbaka kan hon även titulera sig mammamagetränare.
[fakta nr="1"]
– Jag märkte att det var så otroligt många kvinnor som hade problem. Många var nyblivna mammor och det är speciellt. Man kan inte ge vilka träningsråd som helst. Att jag började spela basket direkt var otroligt dumt, säger hon och fortsätter:
– Graviditeten är en enorm påfrestning och man måste rikta träningen mot den inre cylindern som består av magens djupa muskulatur, bäckenbottenmusklerna och diafragman.
Under och direkt efter graviditeten bör övningar med högt buktryck, exempelvis situps och plankan undvikas helt. Den som är aktiv sedan innan och har kontroll över sin muskulatur kan fortsätta med exempelvis marklyft och knäböj under kontrollerade former.
– Sträva alltid efter att bibehålla snarare än att bygga upp muskelmassa för att bli ännu starkare än innan. För den som är otränad och vill börja – ta hjälp av någon som kan.
Att aktivera de djupare musklerna handlar om lätta, långsamma och stabila övningar. Är rörelserna för snabba eller vikten för stor kopplas i stället de yttre musklerna på.
[fakta nr="2"]
– Det ska vara aktiveringsövningar med extremt lätt anspänning. Att träna upp den inre muskulaturen går ut på att få hjärnan och nervsystemet att aktivera de djupa musklerna per automatik. Att börja med till exempel situps, som främst tränar den yttre magmuskulaturen, hjälper inte kroppen på rätt sätt.
Träningen är viktig – före, under och efter graviditeten – inte minst för kvinnor som får väldigt stor mage, väntar tvillingar, är äldre eller sedan tidigare är överviktiga.
– När du blir gravid blir du framtung och behöver stärka upp baksidan. Efter födseln ska allt stabiliseras upp. Nerver och muskler ska hitta tillbaka. Kroppen är en helhet och det är stora förändringar som sker. Samtidigt ska man inte bli rädd om man har en delning i magen. Det finns saker man kan göra själv och enkla hjälpmedel man kan använda sig av.