Många äldre vill komma ut oftare

Många gamla tycker inte att de får komma ut tillräckligt ofta. De känner sig också vilsna när det gäller hur den vård de ska få egentligen ska se ut. Det visar en färsk undersökning inom äldrevården.

Övrigt2002-12-19 22:21
Varje år får de äldre som bor på kommunens äldreboenden berätta vad de tycker om den vård de får. Det sker i en så kallad brukarundersökning.
I undersökningen får de gamla sätta betyg på skalan 15 när det gäller olika aspekter av vården.
Många är också nöjda med mycket. De flesta tycker exempelvis att de får träffa doktorn och sjuksköterskan när de behöver. Personalen får överlag högt betyg. De gamla känner att de möts med respekt, de känner sig någorlunda trygga och nöjda med det bemötande de får.
Men det finns också klara brister.
En tydlig sådan är att många skulle vilja komma ut mycket mer. På hela åtta äldreboenden får möjligheten att komma ut bara drygt betyget 2.

En annan tydlig brist är att de gamla saknar grepp om hur den egna vården egentligen ska se ut.
Detta trots att politikerna i äldre- och handikappnämnden klart slagit fast att en så kallad individuell plan ska upprättas för alla som får plats på ett äldreboende.
Men uppenbarligen fungerar detta inte i praktiken. På sammanlagt elva äldreboenden är de gamla tveksamma till om det över huvud taget finns någon sådan plan.
Särskilt illa fungerar det inom vården av dementa. Demenspatienternas anhöriga säger att de i alltför liten utsträckning fått vara med och upprätta en vårdplan för den demenssjuke.

Carl-Åke Andersson, s, ordförande i äldre- och handikappnämnden menar att resultaten är missvisande.
Frågan om utevistelse är fel ställd. Den lyder Får jag komma utomhus när jag kan och vill? Om frågan istället varit Får jag komma ut så mycket jag vill tror jag att vi fått ett annat svar. Personalen kan inte släppa allt och gå ut när som helst. Det är inte säkert att de har tid just när de gamla vill gå ut.
Men när personalen har tid kanske det är så dåligt väder att de gamla inte vill gå ut?
Det är klart att det vore önskvärt att vi hade så mycket resurser att de kunde få gå ut när de vill.

Beträffande bristen på vårdplaner säger Carl-Åke Andersson att det bygger på en missuppfattning.
Vårdplanen är ett formulär där den boende eller anhörig bland annat får berätta om hur livet sett ut, matvanor samt önskemål om hur boendet ska vara. Det formuleras även ett vårdplansprotokoll med uppgifter om problem, åtgärder och mål.
Vi vet att det finns vårdplaner, det är något vi alltid gör när någon flyttar in. Men vi har varit otydliga om syftet med planen och det brister i uppföljningarna. En vårdplan ska följas upp kontinuerligt. De boenden som fått låga betyg måste göra något åt det, det är upp till produktionen att ta itu med det och rapportera till oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om