Lokala butiker i östra Sörmland väljer att stötta bönderna i den rådande foderkrisen och tar bort allt importerat kött från diskarna, eller minskar mängderna. Vissa, som Coop på Ringvägen i Nyköping och Ica Jarbells i Björnlunda, har alltid bara svenskt kött (läs mer om din matbutik i sammanställningen på sidan 6).
Andra handlare, exempelvis ägaren till Hemköp i Nyköping, säger att det inte finns tillräckliga volymer svenskt kött. Mårten Tenne, butiksägare på Ica Maxi i Nyköping, säger samma sak. Han lobbar extra för svenskt kött just nu men säger att han inte får tillräckliga mängder om han inte importerar.
– Vi prioriterar svenskt kött. Men jag vill inte stänga någon dörr att köpa utländskt kött i dag. Du missar försäljning, för det svenska räcker inte.
Butiken har fått kommentarer i sociala medier där kunderna undrar om Maxi ska sluta sälja importerat kött, så som andra butiker gör. Svaret är just nu nej.
Hur kan de göra så, men inte ni?
– Vi kan ju, men då kan vi inte ha alla detaljer i disken som vi har. Lamm är ett drömexempel, du kan inte ha lamm i din disk om du inte accepterar vissa detaljer i utländsk köttråvara. Vi vill hellre att det finns lamm att köpa. Sedan får konsumenten välja om de vill köpa svenskt eller utländskt, säger Mårten Tenne.
Om butikerna säljer stora mängder svenskt kött nu kommer priserna att sjunka, säger Tenne, som menar att det svenska köttet kommer att bli en bristvara i vinter och i jul.
– Vi som konsumenter måste vara medvetna om att om vi äter upp de svenska djuren nu, finns det inga nya djur i vinter. Priserna på svenskt kött blir skyhöga då.
Butiksägare som skippar det utländska köttet nu, gör ett osmart drag, tycker Tenne.
– Då skjuter man sig själv i höften som butik.
Vissa butiker hänvisar till att de styrs centralt och därmed inte kan göra hur de vill, andra menar att de i princip kan välja själva.
Ett par av butikerna som nu – eller snart – enbart saluför svenskt kött förklarar hur det tänker:
Lars Jarbell, butikschef på Ica i Björnlunda, vill värna bönderna.
– Just nu, men även under resten av året, säger han.
Rolf Arvehell, butikschef på Coop i Tystberga, hoppas sälja sin sista importerade fläskfilé i helgen.
– Sedan är det bara närproducerat kött från Sverige som gäller. Jag tycker alltid att människor ska hjälpa varandra. I det här fallet handlar det som i många andra situationer om solidaritet, värme och medmänsklighet.