Många elever lämnar skolan med underkänt

Bara hälften av eleverna som gick ut nian på Långbergsskolan i Nyköping vårterminen 2001 fick godkänt i alla ämnen.

Övrigt2002-01-28 22:01
Vi har ett tufft upptagningsområde, säger läraren Anders Tegner som är specialiserad på ungdomar med läs- och skrivsvårigheter.
Och vi kan vara strängare när vi sätter betyg. Andra skolor kanske släpper igenom mer. Barnen läser sämre och sämre, det är något vi diskuterar mycket. I varje klass finns kanske fem elever som har mycket dålig läsförståelse.
Vad gör ni åt det?
Läser! Vi försöker hitta litteratur som barnen tycker om att läsa. När en elev ber att få låna hem en bok då har man lyckats, säger han.
På måndagen publicerade Skolverket sin årliga statistik över slutbetygen från landets grundskolor. Den visar att en fjärdedel av eleverna i landets grundskolor saknar slutbetyg i ett eller flera ämnen.
I Nyköping är resultatet till och med sämre än riksgenomsnittet; 28 procent av eleverna lämnar skolan med underkänt i ett eller flera ämnen.
Resultatet är inte bra det finns ingen anledning att vi ska vara sämre här än i övriga landet, säger Nyköpings skolchef Erik Carlgren. Samtidigt visar betygen från höstterminen att det håller på att vända.
De ungdomar som nu lämnar grundskolan började skolan under en tid av kraftiga nedskärningar. Ungdomarna som gick ut nian i våras skulle lära sig läsa och räkna samtidigt som skolorna fick allt mindre pengar till personal och material.
Under nittiotalet var det tuffa besparingar. Effekterna av dem kommer att märkas länge. Men nu har Nyköpings skolor lika mycket resurser som skolorna i resten av landet. Vi ser ett trendbrott, det vänder till det bättre, säger Erik Carlgren.
Också Harriet Kampe, rektor på bottennoterade Långbergsskolan varslar om ljusare tider.
Vi vet redan att det kommer att se bättre ut i år, säger hon.
Hon säger också att lärarna på Långberg har koncentrerat sig på att lotsa eleverna fram till godkänt i kärnämnena något som krävs för att få börja gymnasiet nationella program.
66 procent av Långbergsskolans elever var behöriga att söka vidare till gymnasiet når de slutade nian vårterminen 2001.
Vi har många elever som haft det motigt och slitigt. En stor del av våra elever har ett annat modersmål. På Brandkärrskolan, som tillhör vårt upptagningsområde, är mer än 50 procent invandrarelever i vissa klasser, säger Harriet Kampe.
Pojkarna var i majoritet i avgångsklasserna på Långberg förra året (59 procent). 20 procent av eleverna var födda utomlands. Nicolaiskolan är också en pojkskola med 61 procent pojkar. Därifrån gick 84 procent av niorna ut med minst godkänt i alla ämnen. Hela 92,3 procent var behöriga att söka gymnasiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om