Många fågelarter på väg att utrotas

Sörmlands landskapsfågel fiskgjusen minskar i antal. Men det är den inte ensam om. En stor del av de svenska fågelarterna är på väg att försvinna.

Övrigt2007-07-29 13:32
"Tyst vår" hette boken som den amerikanska biologen Rachel Carson gav ut 1962. I boken varnade hon för att den omfattande användningen av kemikalier i jordbruket skulle få fåglarna att försvinna och fågelsången att tystna.
I dag är framtiden här. Kemikalieanvändningen inom och strukturförändringen av det svenska jordbruket har lett till att en stor del av de svenska fågelarterna som har anknytning till jordbrukslandskapet har minskat kraftigt i antal.
-Stararna har till exempel minskat med mer än 50 procent, törnskatan ännu mer, säger Henrik Smith, forskare vid zooekologiska avdelningen på Lunds universitet och expert på jordbrukslandskapets påverkan på naturen.
Tofsvipa, sånglärka, hämpling, ladusvala och gråsparv är bara ytterligare några arter som gått ned med åtminstone 40 procent under de senaste decennierna.
Att kunskapen om den svenska fågelstammens utveckling är så god beror på den årliga fågelräkning som genomförts varje år sedan mitten av 1970-talet med hjälp av Sveriges alla ornitologer.
-Fåglarna är därför vår bästa indikator på hur den svenska floran och faunan påverkas. Den utveckling som gäller för fåglarna gäller med all säkerhet också för exempelvis insekter och och växter, säger Henrik Smith.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om