Många går in i kalkbrottet – förbudet till trots

Sommartid är kalkbrottet en populär badplats. Trots att det är förbjudet att gå in på området och många skyltar finns uppsatta om det.

2015 försvann en dykare under utbildning från sitt dyksällskap i en av gångarna i kalkbrottet. Efter en timme hittades han och kunde räddas av räddningstjänsten.

2015 försvann en dykare under utbildning från sitt dyksällskap i en av gångarna i kalkbrottet. Efter en timme hittades han och kunde räddas av räddningstjänsten.

Foto:

Övrigt2018-04-18 07:59

Kalkbrottet i Vagnhärad är privat mark som ägs av byggföretaget Trosa Vagnhärad Mark AB. Den ideella dykföreningen LM DYK har ansvaret för dykningen i kalkbrottet och KTH:s Dykarklubb brukar även anordna dykningar där.

För den som inte tillhör någon klubb finns reglerade tider då allmänheten har möjlighet att dyka i kalkbrottet. Då är alltid någon dykklubb med ifall något skulle hända. Men annars är det förbjudet att vistas på området och tydligt skyltat om detta.

Men i höstas skrev SN om att allt fler ignorerar förbudsskyltarna.

– Det är alla möjliga som ignorerar förbudet, ungdomar, äldre och småbarnsfamiljer. De hänvisar till allemansrätten, men den gäller ju sannerligen inte vid ett inhägnat industriområde som det här, sade då Tommie Larsson, delägare i Trosa Vagnhärad Mark AB.

Förbudsskyltarna visar på faran med rasrisken, som nu drabbat en ung pojke. Men det finns även andra risker med området. 2015 försvann en dykare från sitt dyksällskap i en av gångarna och var försvunnen en timme innan han till sist hittades och kunde räddas av räddningstjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om