Trafikrelaterade klagomål är ett stående inslag i de kommunala brevlådorna, så även i Gnesta. Allt som oftast handlar det om åsikter kring hastigheter och mängden bilar på den egna gatan, berättar Claes Lindkvist, gatuingenjör på kommunen.
‒Vi får in mycket klagomål, men det är väldigt subjektivt. När klagomålet handlar om en gata som ligger 500 meter från hemmet så tycker man i stället att det är för mycket farthinder, säger han.
Kommunen gör ett 30-tal mätningar per år med mobil mätutrustning som registrerar bland annat hastighet och antal fordon som passerar. Syftet är delvis att kunna bemöta klagomålen med fakta. Claes Lindkvist visar ett exempel från en villagata i Björnlunda.
Majoriteten håller sig under 30-strecket, några kör ett par kilometer för fort, och sedan sticker kurvan iväg på slutet.
‒Sedan finns det alltid ett par dårar. Två, tre procent kör alldeles för fort. Jag kan i princip titta på en väg och rita den här kurvan för hand, det ser alltid likadant ut, menar Claes Lindkvist.
Hur tycker du att Gnestaborna kör? Tidningen hörde sig för på stan.
Sedan han började jobba i Gnesta för ett par år sedan har ingen sådan här mätning resulterat i att kommunen vidtagit åtgärder, som till exempel byggnation av nya farthinder.
Diskrepansen mellan hur folk upplever trafiken utanför huset och gatan från mätningarna är tydlig.
Anna Bohman och Per Lindberg, områdespoliser i Gnesta, bekräftar den bilden.
‒De allra flesta i Gnesta kör ju lagligt, men folk upplever ändå det här som ett problem, säger Per Lindberg, som också poängterar att det är viktigt att ta människors upplevda trygghet på allvar, även om statistiken säger något annat.
Finns det några vägar i Gnesta där billister faktiskt kör för fort?
‒Inga som sticker ut jättemycket, säger Anna Bohman.
Även polisen får många klagomål om trafiksituationen, ofta kommer personer och vill att de ska stå och kontrollera hastigheter på vissa gator och sätta dit syndarna. Vanligtvis handlar det om vägar vid skolor eller andra 30-sträckor.
‒Det är flest och allvarligast olyckor på 70- och 90-vägar, men vi jobbar med båda, säger Anna Bohman.
Vilka är det som kör för fort, de här två procenten?
‒Det kan vara precis vem som helst, det är inte bara ungdomar, säger Anna Bohman.