Många kvinnor skippar livsviktigt prov

Dagligen får fler än en kvinna cancer i livmoderhalsen. Var tredje dag sker ett dödsfall i samma sjukdom. Fortfarande tar inte tillräckligt många kvinnor den chans som finns att kraftigt minska risken att drabbas.

Övrigt2017-05-31 05:30

Det handlar om att ta ett prov. Det går snabbt, är smärtfritt och erbjuds även i Sörmland till alla kvinnor mellan 23 och 60 år.

Det är ett gynekologiskt cellprov. Förutsatt att det tas regelbundet – vart tredje år upp till 50 års ålder, därefter vart femte – anses provet vara den bästa livförsäkringen mot sjukdomen.

Cellanalysen kan på ett tidigt stadium visa på sådana förändringar i livmoderhalsen som ytterst kan få ödesdigra följder.

– Vi kan upptäcka tidiga förändringar långt innan de har utvecklats till cancer. Därför önskar vi att alla kvinnor gör undersökningen varje gång de blir kallade, säger Ann-Sofi Almkvist, samordningsbarnmorska i landstinget Sörmland.

Men så är inte fallet. Nästan var femte kvinna uteblir från sin förbokade tid för cellprov.

Ett skäl kan vara att provet uppfattas som obehagligt. Ett annat kan vara att cellförändringar i livmoderhalsen som regel inte känns. Det kan invagga riskgruppen i en känsla av trygghet.

I värsta fall är den falsk. Förvisso har antalet kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer under tid minskat kraftigt. Men i år kommer ungefär 450 kvinnor i landet att få diagnosen. I Sörmland handlar det om 15–20 kvinnor, om trenden hittills under 2010-talet håller i sig.

En fjärdedel av de som får diagnosen är under 40 år. I den yngsta åldersgruppen 23–25 år har andelen sörmländska kvinnor som tar provet minskat kraftigt: från 95 procent 2015 till 75 procent 2016. Almkvist har ingen förklaring till minskningen, men berättar att det i sommar och höst görs försök att nå fler i målgruppen bland annat med hjälp av bioreklam.

Den som tar ett cellprov är inte hundraprocentigt garanterad att förstadiet till cancer upptäcks i tid. Men provkontrollen ökar chansen markant om den görs regelbundet. Majoriteten av de kvinnor som drabbas har inte tagit provet regelbundet.

Under de två senaste åren har cirka 82 procent av Sörmlands kvinnor tagit provet efter att ha blivit kallade till någon av länets kvinnokliniker. Det är fler än tidigare. För fem år sedan var motsvarande siffra 66 procent. Den var den näst lägsta i hela landet. När landstinget därefter tog bort avgiften för provtagningen vände besöken uppåt. Många kvinnor erbjöds ett prov när de besökte barnmorskemottagningen. Dessutom blev det enklare att på nätet boka om erbjuden tid.

Till landstingets mål 90 procent är det fortfarande en bit kvar. Kvinnoklinikerna i länet har dock fått en bättre möjlighet att erbjuda fler kvinnor cellprovskontroller.

Nyligen anslöts landstinget till det nationella kvalitetsregistret för livmoderhalscancerprevention. Registret förenklar personalens möjlighet att se patientens senaste datum för cellprov, vilket gör att kvinnorna snabbare kan fångas upp när de bokar tid för vanlig gynekologisk undersökning eller för rådgivning om preventivmedel och graviditet.

– Om de missat senaste provtagningen erbjuder vi ett prov direkt på plats om det passar kvinnan, säger Almkvist.

Landstinget gör också riktade upplysningskampanjer om vikten med cellprover. Även i år deltog länets kvinnokliniker i den nationella cellprovsveckan 15–21 maj.

– Flera barnmorskemottagningar hade roll-ups med budskapet "Cellprov räddar liv", och barnmorskorna hade speciella tröjor i neonfärg med samma budskap på bröstet.

Så kan du också förebygga cancer

Drygt 70 procent av alla fall av cancer i livmoderhalsen orsakas av två typer av virus, human papillomvirus. Dessa överförs sexuellt, varför kondom eller femidom kan ge ett visst skydd mot virusen.

Du kan också vaccinera dig om du inte redan är smittad med HPV-virus. Bäst är därför att bli vaccinerad innan du har börjat ha sex. HPV-vaccination ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor.

Undvik rökning.

Även du som vaccinerat dig bör ta regelbundna cellprover. Dessa anses vara anledningen till att antalet fall av livmoderhalscancer har halverats sedan 1970-talet.

Provet är gratis i landstinget Sörmland. Det gör inte ont och tar endast några minuter.

Källor: Landstinget Sörmland, Cancerfonden, 1177.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om