Många tar sjukledigt på grund av trötthet
Fyra av tio svenskar tycker att det är i sin ordning att sjukskriva sig för trötthet. Denna och andra uppgifter om svenskarnas inställning till sjukskrivning oroar Anna Hedborg, generaldirektör för Riksförsäkringsverket.
I den aktuella undersökningen svarar 20 procent ja på Riksförsäkringsverkets fråga om en strejk på dagis är ett fullt legitimt skäl att sjukskriva sig. 9 procent anser att bråk med chefen eller arbetskamrater kan ge anledning till betald sjukfrånvaro och 32 procent håller i stort sett med om det.
Arbetsgivaren betalar sjuklönen under de tre första veckorna. Därefter utgår sjukpenning från försäkringskassan. Varken Svenskt Näringsliv eller Riksförsäkringsverket är särskilt glada över att så många människor skaffat sig uppfattningen att andra skäl än sjukdom berättigar till dessa ersättningar.
Riksförsäkringsverket tänker nu starta en nationell kampanj, som framför allt ska rikta sig till de yngre.
Syftet är att lära ut vad sjukförsäkringen egentligen är till för.
Samtidigt visar undersökningen att 17 procent av de tillfrågade inte tycker att förkylning med feber är ett tillräckligt skäl för att stanna hemma och få betalt.
Arbetsgivarna vill ha en lag som ger dem rätt att kräva sjukintyg från frånvarodag ett. Nu krävs ett intyg från den sjunde dagen.
Arbetsgivarna vill också ha rätten att anvisa en läkare.
De höga kostnaderna för sjukskrivning betecknas som ett hot mot landets ekonomi. Länge har långtidssjukskrivningar och förtidspensioner stått i fokus.
Men uppenbarligen finns det även pengar att tjäna på dem som tror att betalda vilodagar är en rättighet, även om man inte är sjuk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!