Många unga har ångest inför lovet

Sommaren är här och skolorna slutar. En del ungdomar ser fram emot vila, sol, bad, resor med föräldrar, läger och sommarjobb. Andra känner ingen lycka alls. De känner bara oro, sorg och separationsångest. Vi får alltid fler besökare i slutet av maj, början på juni, säger Birgitta Holm, socionom på Nyköpings ungdomsmottagning.

Övrigt2004-06-09 23:05
För många unga är skolan en trygghet. Den är förutsägbar. Där vet eleverna vad som gäller, där finns lärare och kompisar, där finns ett schema att följa. När skolan slutar för terminen försvinner rutinerna.
Det är som att ta ett nytt steg. Man står med en fot i backen och en i luften. Då är det vingligt, säger Birgitta Holm på Nyköpings ungdomsmottagning.
Hon möter dagligen pojkar och flickor som mår dåligt. Skolan kan vara rena himmelriket för den som har det jobbigt hemma.
När skolan slutar känner många sorg över att inte få träffa sina kompisar på hela sommaren. Ungdomar är oroliga för att helt mista kontakten med sina vänner. Sommaren kan bli ensam.

Alla föräldrar har inte möjlighet att ta en lång semester. Alla har inte råd att resa med sina barn eller bjuda barnen på läger, utflykter och språkresor.
Men många ungdomar är bra på att hitta på saker trots sin fattigdom. De tältar. De bestiger berg. De brer smörgåsar och åker på cykelutflykt. Det finns en kreativitet. Men de som blir deppiga tappar sin kreativitet, berättar Birgitta Holm.
I dag är det svårt för många unga att få sommarjobb. Konkurrensen är stenhård. I år erbjuder Nyköpings kommun 5060 elever som går ut andra året på gymnasiet feriepraktik. Ungdomarna söker via arbetsförmedlingen och sedan lottas praktikplatserna ut. Projekt Brandkärr hjälper också ungdomar sommarjobb att få sommarjobb.

För de som inte lyckas eller vill få ett sommarjobb finns annat att göra med små resurser. Slakthuset har öppet större delen av sommaren. Herrhagens fritidsgård och Långbergets fritidsgård har aktiviteter två veckor efter avslutningen och en vecka före skolstart.
Elever som mår dåligt under terminen uppmärksammas ofta av skolans personal. När ungdomarna inte är i skolan kan andra vuxna hjälpa. Marianne Sterner Franzén, kurator på Oppebyskolan, uppmanar vuxna att våga fråga.
Prata med ungdomarna. Du behöver inte alltid vara pappa eller mamma, du kan vara en granne. Lyssna på ungdomarna, bolla tankar och idéer. Det krävs inga märkvärdiga samtal, säger Marianne Sterner Franzén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om