Mannekänger samlar pengar
Jag skulle tro att mannekänguppvisningen kom till samtidigt som Svalsta församlingshem, försöker Hanne Asmund minnas.
Hanne är den som genom åren har hållit i uppvisningen och kontakterna med klädesaffärerna. I nya församlingshemmet fick man en lokal där det kunde samlas ett större antal människor.
Hanne Asmund har bott i Svalsta i 32 år och varit med i Röda korskretsen i 20 år. Mestadels är det kvinnor som arbetar inom Röda korsets lokalkretsar.
Vi har delat upp arbetsuppgifterna inom styrelsen och det har fallit på min lott att varje år i januari kontakta affärerna för att se vilka som är intresserade av att vara med. Många har varit intresserade och tyckt att det är roligt att vara med. Andra har varit med någon gång men dragit sig ur eftersom de tycker att arbetsinsatsen inte motsvarar vad de får ut. De får ingen merförsäljning, tycker de. Så var det för barnkläderna vi hade med ett tag.
Hon kan förstå att en del tycker att det är jobbigt, arbetet med att visa kläderna sker ju utanför ordinarie arbetstid. Men samtidigt uppskattar hon dem som tar sig tid att hjälpa inte bara Röda korset utan också att vara med om att ordna en lokal begivenhet i Svalsta.
I år kommer fem företag att ha kläder med. Varje mannekäng visar fem uppsättningar kläder tillsammans med accessoirer och hattar. Egendomligt nog kan det vara svårt att hitta unga mannekänger, arrangörerna vill ha mannekänger i olika åldrar. Allt tillsammans blir en drygt två timmar lång show där den gamle läraren Göthe Tenselius är med och spelar. Så är det lotterier, där karlarna kan användas, och några problem att få sponsorer eller priser till lotterierna är det inte. Folk uppskattar att det sker saker på hembygden, uppenbarligen.
Det är mycket att ordna, besökarna ska få förplägnad, hela uppvisningen ska flyta. Varje klädesaffär har sitt rum för att det ska gå smidigt.
Det här är vår stora grej, säger Hanne. Det är den vi får in mest pengar på, cirka 12000 kronor. Den andra är julmarknaden på Nyköpingshus där vi har fått komma med.
Under 2003 skickade Tuna Röda korskrets 25000 kronor till olika hjälpverksamheter.
Redan i januari tas de första kontakterna med affärerna, sedan löper det på med mycket planering, inte minst är det en stor uppgift att transportera rampen från Träffen till Svalsta.
Och det är mycket fniss på kvällen, försäkrar Hanne.
Humöret är på topp i den 72 år gamla Röda korskretsen där man nu mannekängar för 25:e gången.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!