Mansgrisar är vi allihopa

Övrigt2009-03-04 16:00
En bild säger mer än tusen ord. Två bilder säger allt. Tar man en titt på utvecklingen i företagens styrelserum inser man att vi har ett problem. Mellan bilderna här nedanför skiljer drygt sextiofem år vilket symboliskt motsvarar åldern när det är dags att gå i pension.
Sedan dagens nyblivna pensionärer föddes har det hänt en hel del: bilden har fått färg, människorna har fått leenden. Styrelseledamöterna klär sig lite ledigare och verkar lite gladare. Bara på ett område är det lika tillknäppt nu som då. Styrelseledamöter är med en överväldigande majoritet män.
En genomsnittlig företagsstyrelse består för det mesta av mellan åtta och tolv personer plus eller minus. I dag ser fördelningen i styrelsen ut exakt som på den nedersta bilden. Knappt tre av tio är kvinnor. Ingen har slöja.
Rom varken byggs eller raseras på en dag. Det tar ofta tid att förändra strukturer. Men det är sorgligt att konstatera att den fria marknaden inte är friare än att kvinnor som trots snedfördelningen lyckas ta sig hela vägen upp till näringslivstoppen måste klä sig som män för att få vara med och fatta avgörande beslut. Man behöver inte vara Gudrun Schyman för att se att styrelserummet är en manlig arena.
Inför senaste numret av tidskriften Passion for Business, ett affärsmagasin som vänder sig till kvinnor i karriären, grävde redaktionen på några dagar fram vad företagen inte klarat av på en pensionsålder. Allt som allt hittade man ute på marknaden 549 kvinnor med blandad ålder och bakgrund som utan större tvivel har dels kapacitet, dels kompetens att sitta i en företagsstyrelse.

Kvotering vore en grov förolämpning mot dessa kvinnor. När jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) och näringsminister Maud Olofsson (C) inspireras av Passion for Business och i en gemensam debattartikel kräver en förklaring av börsföretagen till den skeva könsfördelningen gör de helt rätt (DN 4/3).
Sabunis och Olofssons initiativ handlar inte om ministerstyre, det handlar om att använda sin politiska makt. Satsningen på ett nytt styrelseutbildningsprogram för kvinnor är således välkommen. Ännu viktigare är dock att lämpliga kandidater får chansen att visa vad de går för som ledamöter. Det är hög tid att lägga den svartvita bilden i arkivet för gott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om