Mänsklig rättighet att söka asyl
Svar till Christian Fribergs insändare i SN 3/10.
Det är inte så att alla som berättar om förföljelse och trakasserier får uppehållstillstånd i Sverige. Det som berättas måste också vara sannolikt
oavsett om orsaken till det man varit med om är politisk tillhörighet, etnicitet, kön eller sexuell läggning.
Det vore enklare för Migrationsverket och migrationsdomstolarna om vi inte skulle pröva sannolikheten i det som den sökande berättar, men det kräver svensk lag och FN:s flyktingkonvention.
Det beslut som media tog upp nyligen och som du syftar på, kom från Migrationsdomstolen och var resultatet av ett överklagande som gått till Utlänningsnämnden och därefter tagits över av domstolen enligt den nya ordning som gäller sedan 31 mars i år.
Det beslut som domstolen tagit pekar på att sexuell läggning i sig inte är tillräckligt för att få asyl i Sverige.
Den utlänningslag som trädde i kraft den 31 mars ger oss emellertid möjlighet att bevilja en homosexuell person uppehållstillstånd med flyktingstatus enligt FN:s flyktingkonvention.
Detta är nytt för Sveriges del, tidigare kunde dessa personer få uppehållstillstånd som särskilt skyddsbehövande eller av humanitära skäl.
Visst ska Sverige respektera de mänskliga rättigheterna. Det är också en mänsklig rättighet att söka asyl, men det är ingen mänsklig rättighet att få asyl om du inte uppfyller kraven i FN:s flyktingkonvention.
Marie Andersson
Pressansvarig
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!