Mänskliga rättigheter en het fråga för unga tjejer

Om inte FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna funnits hade kanske inte vi som är tjejer fått gå i skolan, för oss tjejer betyder de jättemycket, säger Isabelle Danielsson som är aktiv inom ungdomsdelen av Nyköpings FN-förening.

Övrigt2005-12-10 17:54
Isabelle Danielsson och Sofie Edlund har ställt upp ett bord på torget i Nyköping, och bjuder på glögg och lussebullar under lördagen, som är de mänskliga rättigheternas dag. De vill föra ut information om vad FN:s förklaring innebär. Isabelle Danielsson och Sofie Edlund går första terminen på Gripenskolan, och har anslutit sig till FN-föreningen där. För dem är de mänskliga rättigheterna viktiga och levande frågor.
För oss här i Sverige är det kanske självklart med mänskliga rättigheter, men så är det inte överallt, i många länder har man inte det så fritt och bra som vi här, säger Isabelle Danielsson.

Hon menar att ge grundläggande fri- och rättigheterna måste värnas. Sverige lever nog upp till de flesta rättigheter som finns upptagna i deklarationen, men Isabelle Danielsson menar att diskriminering också förekommer här, mot kvinnor till exempel. Därför är det viktigt att hålla diskussionen levande. Kanske kan ett ökat medvetande påverka hur det ser ut i andra länder, som inte har samma lagfästa frihet som vi i Sverige.
!q Alla våra lagar som handlar om fri- och rättigheter utgår ju från de mänskliga rättigheterna - yttrandefrihet, förbud mot diskriminering och till exempel lika rätt för kvinnor och män att söka arbete, säger Isabelle Danielsson.

FN-föreningen på Gripenskolan har funnits några år, och man hoppas på fler medlemmar från andra gymnasieskolor. De ska också gå ut i grundskolorna och berätta om vad de mänskliga rättigheterna står för. I själva skolarbetet har eleverna på Gripenskolan just haft en temavecka som handlade om hållbar utveckling, och där togs de mänskliga rättigheterna också upp till diskussion.
Vi försöker få de mänskliga rättigheterna till något som är levande, som vi pratar om i skolan. Det känns som om vi kan göra något som uppskattas av andra då, säger Isabelle Danielsson.

Fakta/ mänskliga rättigheter
Förenta Nationerna, FN, har slagit fast en grundläggande förklaring om mänskliga rättigheter, som antogs 1948. Därefter har flera tillägg gjorts. De mänskliga rättigheterna gäller för alla männsikor. De innebär att alla människor är födda fria och har lika värde. De gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller specifik situation.De mänskliga rättigheterna kan delas in i några huvudgrupper:
Medborgerliga och politiska rättigheter
Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter
Skydd mot diskriminering
Nationella minoriteter och urbefolkningar
Barnets rättigheter
Kvinnors rättigheter
Asylfrågor
Övriga frågor

Källa: www.fn.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!