För ett par år sedan såg tittade Marcus Gustafsson på videoklipp på Youtube. Han såg människor slå olika typer av världsrekord och fastnade särskilt för ett. Han såg Mats Valk från Nederländerna lösa Rubiks kub – ett klassiskt tredimensionellt pussel – på 5,55 sekunder.
– Jag ville också lära mig, säger han som nu själv blivit fingerfärdig.
Marcus köpte sin första Rubiks kub på en affär i Nyköping och började träna. Kuben tog han med sig nästan överallt. I skolan lät han sina kamrater testa och flera har nu köpt egna kuber.
– Men ingen är – än så länge – lika snabb som jag, säger Marcus utan att låta skrytsam.
När han ville lära sig att lösa pusslet enklare och snabbare tittade han åter igen på Youtube, där det finns en mängd guider. Marcus lärde sig att skriva algoritmer. Han lämnar uteplatsen där vi gör intervjun och hämtar en plastmapp i vilken han samlat sina anteckningar. På linjerade A4-papper har Marcus med hjälp av bokstäver och siffror noterat hur ett pussel i ett visst avancerat läge ska lösas steg för steg.
Det ser svårt ut. Men Marcus hävdar bestämt att du varken måste ha högt iq eller vara bra på matematik för att bli bra på Rubiks kub.
– Nej, inte alls. Däremot måste du kunna hålla reda på mycket. Och ha tålamod.
Ingen – inte ens världsrekordinnehavaren – kan bli fullärd på Rubiks kub. Det finns alltid olika aspekter att jobba på. Det går förstås alltid att bli snabbare. Det går också att lära sig olika grenar, exempelvis att lösa kuben med en hand, med fötterna eller med ögonbindel.
– Den här kuben går nästan inte att vrida längre, säger Marcus och räcker över kuben som redan från början var trög att vrida och numera också är sliten.
Den klassiska kuben är 3x3x3 är den vanligaste och mest använda, men det finns ett flertal varianter i olika former och format. På bordet framför Marcus ligger 14 kuber i nio olika varianter. Världens största kub är 17x17x17 bitar, berättar Marcus som nu har en 6x6x6 och en 7x7x7 på sin önskelista.
Marcus har i sitt pusslande mest tävlat mot sig själv. Men i början av sommaren bestämde han sig för att testa sina färdigheter på en tävling. Han upptäckte och registrerade sig till Norrkubing i grannstaden Norrköping.
– Främst var det för att jag ville träffa andra som håller på med samma sport.
Han kom väl påläst till tävlingen, som avgjordes i söndags. Han tävlade i fyra grenar och kom – trots att han var näst yngste deltagaren – på plats 23 av 35 i grenen Rubiks kub. Hans rekord hemma är 11,18 sekunder och på tävlingen fick han 24,17 som bästa tid.
– Jag trodde att det skulle gå sämre så jag var nöjd.
Stolt är han också över att han vid tävlingen både fick vara domare när hans idol Daniel Wallin tävlade och också själv ha Daniel som domare.
Efter tävlingen hade Marcus fått mersmak – både av att tävla och av att på tävling få träffa likasinnade. Nu hoppas han kunna åka på en tävling som arrangeras i Trollhättan i oktober.
– Mamma och pappa är på kryssning då, men jag ska fråga farfar om han och jag kan åka...
Fotnot: 16-årige världsmästaren Daniel Wallin tipsar om hur du kan bli bra på Rubiks kub. Kolla in klippet på www.sormlandstv.se