Maria hade genomgått en hjärt- och kärlröntgen på Mälarsjukhuset. Men det var när hon kom hem till Nyköping hon kände sig dålig, trött och så fick hon ont över bröstet. Kräktes. Hon hade fått besked av sjukvårdspersonal på Mälarsjukhuset att det efteråt kunde uppstå ömhet.
– Jag hade känt mig trött, men det här var något helt annat. Jag hade jätteont över bröstet, säger hon.
Hon sökte akut vård på Nyköpings lasarett och där konstaterades en hjärtinfarkt. Nu några veckor senare är hon på medicinkliniken vid Nyköpings lasarett för att träffa Lena Skytt, sjuksköterska och teamledare för hjärtteamet. De samtalar om hur hon mår "jag känner mig mer lätt yrslig" och hur rehabiliteringen ska fortskrida.
Maria bär inte på någon synlig övervikt, röker inte och har inga föräldrar som drabbats av hjärtinfarkt före att de fyllt 50. Däremot har hon diabetes sedan hon var barn. Diabetes är en riskfaktor.
På Nyköpings lasarett är Maria i trygga händer. Här är hjärtsjukvården en av de bästa i landet, visar bland annat hjärt- och lungfondens mätningar genom åren. Nyligen erhöll hjärtteamet på lasarettet "Årets bubblare" i Swedehearts kvalitetsregister. Utmärkelsen kom för att kliniken hållit en topplacering inom hjärtrehabilitering under fem år. Kliniken är på första plats av landets 76 sjukhus som får flest patienter att sluta röka, vara fysiskt aktiva och bästa målvärden (blodtryck och kolesterol).
Diplomet samsas med flera andra utmärkelser i en av klinikens korridorer.
– Vi har ett väldigt bra teamarbete. Vi trivs ihop och har jobbat upp teamet, och så är det en fördel med närheten i ett mindre sjukhus. Och nu märker vi hur andra sjukhus är intresserade av hur vi jobbar, säger Lena Skytt.
Rökning är den enskilt största riskfaktorn för att drabbas av hjärtinfarkt. Att medicinkliniken fått många patienter att efter hjärtinfarkt sluta röka är en framgångsfaktor.
Nyköpings lasarett tar årligen emot cirka 250 hjärtinfarktpatienter, men ingrepp som ballongsprängning genomförs inte på lasarettet. Patienter som till exempel ska genomgå ballongsprängning transporteras i stället till Mälarsjukhuset, Eskilstuna.
Dödligheten i hjärtinfarkt har de senaste 20 år halverats.
Men det är fortfarande en av våra dödligaste sjukdomar. Och det finns fortfarande mycket att göra.
Fotnot. Maria heter egentligen något annat.