Bakgrunden till att Björnlunda kyrka kan förskönas är paret Hilma och Helge Johansson som var relativt förmögna och barnlösa som donerade en stor summa pengar till församlingen 1982. Gåvan skulle användas till att "försköna och underhålla kyrkobyggnaden."
Agneta Gussander och Magnus Persson kände sig hedrade när de fick uppdraget att tillverka en Mariabild.
– Man kan faktiskt få rampfeber för mindre. Kyrkorna i Sverige innehåller otroliga konstskatter, kyrkokonst är på något sätt en egen genre och en förfrågan av detta slag är så ovanlig, att det gränsar till det omöjliga.
Fantastiska kalkmålningar, medeltida träkrucifix, madonnor, altarskåp, barockaltartavlor och begravningssköldar uppenbarade sig tillsammans med marmorskulpturer från renässansen.
– Efter en hel del skissande och diskussioner oss emellan bestämde vi oss för att Mariabilden skulle innehålla Marias attribut liljan och rosorna. Vi bestämde oss för att bladguld skulle ge henne dignitet, glans och en sorts medeltida touche. Vi visste också att Marias klänning skulle vara blå.
Magnus Persson har tidigare haft uppdrag för Riksantikvarieämbetet, där han skurit ett antal exakta kopior av medeltida träskulpturer till kyrkor bland annat i Vadstena.
– Arbetet har varit intressant, svårt och grannlaga för en tredimensionellt tänkande skulptör och en tvådimensionellt tänkande målare, menar konstnärsparet som känt ett tungt ansvar inför församlingen.
Patrik Höglin är ledamot i Kyrkorådet och en av tre delaktiga i en arbetsgrupp kring Mariabilden.
– Det var viktigt att Mariabilden ska hålla för en lång tradition - dåtid, nutid och framtid. Mariabilden ägs ju av oss församlingsmedlemmar och ska ju stå där i många år, menar Patrik.
Marias traditionella placering är till vänster om altarabsiden i kyrkan.
– Samtidigt har vi även gått emot den traditionella tanken om en blond Maria med blå ögon. För så var det ju inte. Nu har vi i stället en hyfsat mörk Maria.
– Resultatet är hur som helst en otroligt vacker Mariabild.
Kostnaden för verket förblir en hemlighet.