Marika Lang hyllar vardagen

Färgsprakande naivistiskt måleri som en kärleksförklaring till livets alla måndagar. Konstnären Marika Lang älskar att skildra vardagen i sina bilder. I dag lördag öppnar en utställning med hennes oljemålningar och grafiska blad i Pelles Lusthus i Nyköping.

Övrigt2004-08-28 00:09
För Marika Lang kändes det ganska naturligt att bli konstnär. Född och uppvuxen i ett konstnärshem i Göteborg var det egentligen aldrig något snack om vad hon skulle ägna sig åt som vuxen. Fadern Yngve Johansson arbetade som målare och skulptör och modern Ruth Johansson var utbildad skådespelerska och teckningslärare.
Helena Lang fick sin utbildning i faderns ateljé där pappan och hans konstnärskollegor blev hennes lärare.
Jag har målat i hela mitt liv och alltid försörjt mig på konsten, säger Marika Lang.
I dag är konstnärskapet både ett jobb och ett kall. Hon börjar sin arbetsdag i ateljén vid åttasnåret på morgonen och jobbar disciplinerat tills barnen kommer hem vid tretiden på eftermiddagen. Efter att ha umgåtts med familjen tar ett nytt arbetspass vid vid tiotiden på kvällen.
Kvällstid brukar jag ägna mig åt akvarellmåleri framför tv:n, säger Marika Lang.

Att det blev just det naivistiska måleriet hon fastnade för beror mest på att hon trivs så bra i genren.
Far var en av de gamla Göteborgskoloristerna och jag inspirerades till en början av honom. Men jag har även provat på andra stilar. Innan jag fyllde 20 år målade jag landskap och hade också en surrealistisk period, säger hon.

Under åren har det blivit flera samlings- och separatutställningar, både i Sverige och utomlands. Sedan några år tillbaka ingår Marika Lang i den internationella konstnärsgruppen Four women group som består av fyra kvinnliga konstnärer, alla födda på 1960-talet med måleriet som gemensamt uttryckssätt fast med helt olika bildspråk.
Vi kommer från fyra delar av världen och arbetar i fyra olika genrer så vi jobbar verkligen över gränserna, säger Marika Lang.

Förutom Lang ingår ryskan Ekatherina Savtchenko bosatt i Tyskland, Kana Otofuji från Japan bosatt i New York och Silvia Papas från Italien. I maj nästa år ska gruppen ställa ut i Otofujis hemland Japan.
Vi försöker träffas allihop några gånger per år. I september ska vi till Milano där vi bland annat ska göra ett gästspel på catwalken vilket känns något nervöst men fantasiskt roligt, säger Marika Lang.
Marika Langs måleri karaktäriseras av starka färger, generösa perspektiv med sneda vinklar och vrår samt av berättarglädjen i bilderna. Miljöerna är hämtade ur fantasin även om mycket bygger på verkliga iakttagelser. Någon dansar, skrattar, äter middag, tjusar med sin älskade, tar ett glas vin, strövar runt på ett galleri, handlar på torget eller sitter på en bänk och vardagsfilosoferar.
Inspirationen kommer från människor jag möter, säger Marika Lang.

Likt en teaterregissör bygger hon upp scener och rollbesättningar i sitt inre innan de hamnar på målarduken.
Först tänker jag mig var motivet ska utspela sig. Det kan till exempel vara en cirkusmiljö, restaurang eller stad. Sedan tänker jag mig in i de olika figurernas liv, kanske att mannen där har en affär med henne i baren och så vidare. Jag samlar hela tiden på mig intryck och lägger upp bilderna i huvudet, säger Marika Lang.
Varje bild är sammankopplad till en aforism, ett tankespråk eller en liten berättelse.
Det handlar ofta om att man ska leva här och nu, att inte gå och vänta på att helgen ska komma utan att försöka känna glädje över varje ny dag.

Marika Lang vill lyfta fram det positiva i tillvaron. Att skildra misär och elände överlåter hon till andra.
Det mesta runt omkring oss är ju egentligen positivt men fokus läggs ofta på det negativa, säger hon.
Marika Langs utställning i Pelles Lusthus pågår till den 15 september.

Hanna Oscarsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om