Marinbiolog ber allmänheten om hjälp

Det varmare vädret gör att algblomningen tar fart längt kuststräckorna. Men moln skymmer sikten på satellitbilderna och Informationscentralen för Egentliga Östersjön ber nu allmänheten om hjälp att rapportera eventuella iakttagelser.

Övrigt2017-07-24 21:00

Satellitbilder från skärgården utanför Nyköping, Oxelösund, Trosa visade tidigare i veckan att det nu finns algbälten med cyanobakterier långt ute till havs.

‒Innan molnen drog in kunde vi se algbälten från Finska vikens mynning och söderut mot Gotland och Öland. Under torsdagen syntes även bälten väster om Bornholm och vi har anledning att tro att det nu kan synas tydligt även i kustområden i östra Sörmland, säger Annika Lindström, marinbiolog vid Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

Problemet är att molnen gör det omöjligt att se eventuella algbälten från satellitbilder.

‒Vi är därför beroende av att allmänheten rapporterar in vad de ser, men tyvärr har vi inte fått några rapporter alls från området de senaste dagarna, säger Lindström.

Att det blåst en del den senaste veckan har medför att cyanalgerna hållits under vattenytan.

‒De vispas runt av blåst och hög sjö, när det nu blir lugnar och dessutom varmt drar de sig omedelbart upp till ytan för att få så mycket sol som möjligt, säger Lindström och uppmanar badsugna och hundägare att vara lite extra vaksamma:

‒Regeln är att när man kliver i och har vatten till knäna så ska man kunna se sina fötter. Gör man det är det bara att simma lugnt, i annat fall bör man vara aktsam. Denna regel brukar dock hundar inte bry sig så mycket om så där gäller att man som hundägare har extra koll och hellre är lite försiktig, säger Annika Lindström.

Trivs i solskenet

Algblomning är planktonalger som på kort tid växer kraftigt och bildar mycket stora populationer.

Algblomning förekommer i alla sorters vatten i Sverige.

Vanligtvis blommar alger nära vattenytan där solljuset är starkast.

Husdjur löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar.

För vuxna människor är risken normalt liten att drabbas av förgiftning. Barn bör hållas ifrån vatten med algblomning eller under uppsikt.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!