Marja Fiander lurar dina ögon

Möbelrestaurerare och illusionsmålare är ett par av de titlar Marja Fiander skulle kunna sätta på visitkortet. Så fort man stiger in i hennes ateljé i gamla Bryggeriet vid Nyköpingsån står det klart att Marja har ett brett hantverkskunnande. Kinesiska lackarbeten och guldplätering är andra hantverk som hon också behärskar.

Övrigt2001-09-17 18:13
Ateljén i sig är ett bevis för hennes kunnande som illusionsmålare. De murade väggarna är en illusion, liksom det genombrutna taket där en blå himmel syns.
Marja berättar att hon flyttade in i ateljén i gamla Bryggeriet 1996. Hennes verksamhet har växt och nu är en utökning av lokalen på gång.
Det starka intresset för hantverk har länge gått i arv i familjen, säger hon vidare.
Mina föräldrar var körsnärer, till exempel.
Marja hade en gedigen utbildning bakom sig när hon öppnade sin egen ateljé för snart fem år sedan.
Jag har utbildat mig i Skottland och England under tre år. I Skottland lärde jag mig, bland annat, möbelrestaurering.
Förutom möbelrestaurering arbetar Marja mycket med olika typer av måleri. Hon berättar att det blir allt vanligare att hon anlitas att utföra olika typer av illusionsmåleri hos företag eller i privatbostäder.
Det är roligt att få åka ut till olika ställen och ta sig an nya uppgifter hela tiden. Varje målning är ju unik, säger Marja.
Det är inte bara inomhus Marja har gjort illusionsmålningar, berättar hon. Bland annat har hon förvandlat en vanlig betonggrå husgrund till en vackert murad grund.
Ett större projekt som Marja deltagit i till och från under snart ett år är Sörmlands museums stora utställning, kallad Schack och makt, som i oktober öppnas i Kungstornet på Nyköpingshus. Utställningen ska berätta om Sörmland under medeltiden.
Där har jag gjort alla bakgrundsmålningar för olika miljöer. Det är första gången jag jobbat med ett så stort projekt, det har varit jätteroligt, säger Marja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om