Märklig prioritering i regeringens asylpolitik
Nedläggningen av Utlänningsnämnden är något som riksdagen efterfrågat i drygt två år, men regeringen anstränger sig inte särskilt för att följa riksdagsbeslutet. Tvärtom.
Den nya migrationsministern blev KU-anmäld redan första arbetsdagen i höstas. Centerns Birgitta Carlsson gjorde markeringen, men hon var inte ensam om att uppfatta regeringens tvehågsna agerande i frågan som att den ville frångå riksdagsbeslutet från 2001. Barbro Holmberg försökte ducka frågan genom att svara att nämnden inte kan vara kvar i sin nuvarande form.
När de nya reglerna presenterades på DN:s debattsida i går fanns följaktligen inte heller ett ord med om Utlänningsnämnden. I stället fokuserar Barbro Holmberg på de långa asylprocesserna som boven i dramat. Men behandlingen av asylärenden blir inte med automatik rättvis bara för att handläggningstiden blir kort. I valet mellan fullgod prövning och kort vistelsetid väljer ministern det sistnämnda. Det är en märklig prioritering.
Att så många försöker återkomma med en ny ansökan beror delvis på den undermåliga behandlingen av den första asylansökan. Såväl Migrationsverket som Utlänningsnämnden har fått berättigad kritik för sitt arbetssätt. Rättssäkerheten i asylprocessen är inte tillräcklig, vilket var huvudmotivet för riksdagens beslut 2001.
Men regeringen måste få stöd för att få igenom förändringarna i riksdagen. Här har övriga partier en chans att markera sitt missnöje, att trycka på att det är riksdagens spelregler som gäller, inte regeringens önskningar.
Förändringarna i övrigt som aviseras är bra, förutsatt att de verkligen infrias. Barns asylärenden ska hanteras bättre problemen där har vi alla gång på gång blivit plågsamt påminda om, juridiska ombud ska få en ökad roll redan i inledningen av asylprocessen och kraven på tolkar av hög kvalitet ska bli tydligare. Liksom att det ska bli lättare att få tillgång till Migrationsverkets bedömningar av situationen i asylsökandes ursprungsländer.
Men första steget i processen saknas. Utlänningsnämnden ska bort och ersättas med domstolsprövning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!