Mårten skrev sig till ett förstapris

Övrigt2004-05-04 17:03
Mårten Hammarlund, gymnasieelev från Nyköping, delar förstapriset i en rikstäckande uppsatstävling som avgjorts i dagarna. Emerichfonden står bakom tävlingen med ämnet Vad kan vi lära av historien och hur kan vi motverka våld, rasism och främlingsfientlighet. Emerichfonden arbetar för att motverka våldstendenser i samhället
Jag är intresserad av att skriva och har länge varit intresserad av samhällsproblemen och det psykologiska spelet, förklarar Mårten sitt deltagande.

Mårtens uppsats är indelade i två stycken.
Jag lade ner mest energi på hur man kan förebygga våld, rasism och främlingsfientlighet. Man ser två extrema grupper som motpoler, höger och vänster, men jag ser att de ligger ganska nära varandra. Slutsatsen är att de här grupperna drar till sig samma typ av människor.
Mårten menar att det viktigaste är att få förståelse för varför vissa hamnar i främlingsfientliga sammanhang. Grupperna jobbar så att det byggs upp en tydlig vi och dom känsla, en grupp pekas ut och man kommer med pekpinnar.
Man måste förstå varför vissa människor behöver en viss typ av lättköpt gemenskap.

Mårten resonerar kring frågan varför just de här personerna har tagit till sig åsikterna.
Det handlar inte om att förstå åsikterna. Egentligen handlar det om en gemenskap, att man tilllhör en grupp, det kan vara rena tillfälligheterna som styr att en människa dras till höger respektive vänster. Det viktiga är att om man säger en viss sak så blir man accepterad. Man får en egen identitet och en del i en större gemenskap på ett eget sätt.
Många unga bär på ett hat eller ett missnöje med någonting, tror Mårten.
Det finns ett tydligt mål för hatet och gemenskapen i gruppen gör det lättare att få utlopp för det här hatet.
Mårten konstaterar att det handlar om intelligenta människor.
Det visar hur viktigt det är med gemenskap, de här människorna behöver den sociala gemenskapen och behöver få utlopp för sitt missnöje.
En grupp kan rättfärdiga sitt våld mot grupper som är illa omtyckta i samhället. Man vill försvara samhället mot fascistiska grupper men det paradoxala är att det sker genom fascistiska metoder.

Mårten Hammarlund tycker att man förenklar för mycket i debatten, vilket samtidigt försvårar den. Mårten Hammarlund är känd för SN:s läsare som medlem av S.N.U.S.-redaktionen. Han studerar natur/samhälle och vet ännu inte vad yrkeslivet ska inriktas mot.
Tre alternativ finns, jurist, psykolog eller historiker, de känns som de mest intressanta områdena.
Mårten lyssnar mycket på musik, Tom Waits, och ny musik. Han är uppväxt med 60- och 70-talsmusiken och protestsångerna, exempelvis Dylan. Men han lyssnar också på jazz.
Jag gillar improvisation, säger Mårten som också läser mycket, både lyrik och skönlitteratur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om