Mässor för alla sinnen
Det förklarar kyrkoherde Ingegerd Sjölin i S:t Nicolai församling i Nyköping.
Skärtorsdag har en kvällsmässa, den kväll Jesus firade sin sista måltid. Biskop Jonas Jonson inviger altartavlan från 1739, som har restaurerats under tre månader.
Gemenskap är huvudordet. Den kalk eller bägare vi använder är från 1400-talet och har använts under 600 år. Nattvarden blir en försmak av vad vi förväntar oss efter döden, en försmak av himlen, som spränger tids- och rumsgränser, förklarar Ingegerd Sjölin.
En kalk är en adlig gåva och den andra kalken har använts på hospitalet, det spänner alltså över hela det sociala skiktet. I samband med påsken finns en utställning Måltiden, Ett Heligt Livs Medel med ett antal föreläsningar med måltiden som tema.
Det blir en måltidsgemenskap som binder ihop tid och rum, förklarar Ingegerd. Var kan man på andra ställen i samhället få alla de här dimensionerna?
Händelsen, tron, kan kanske omsättas till trygghet både bakåt, framåt och i nuet, funderar Ingegerd.
På skärtorsdagskvällen kläs altaret av och blir tomt och kallt inpå stenhällen. På långfredagen läggs fem röda rosor på altaret vilka symboliserar Kristi sår.
Han lever efter uppståndelsen och därmed omintetgjordes döden, förklarar Ingegerd. Han blev dömd orättvist och det är skönt i tunga perioder att ha en gud som själv lidit.
Två korta gudstjänster under fredagen återupprepar påskdramat, klockan tre då Jesus dog och klockan sex då han lades i graven.
Påsknattmässan på lördagsnatten börjar utomhus vid öppen eld, med intåg i en mörk kyrka. Vid dopfunten talas kring dopet och alla tänder ett ljus, går fram under sång, altaret kläds och görs i ordning. Det är en mässa med stora kontraster tänkt som en upplevelse för alla sinnen.
Man ska inte bara ta emot ordet utan hela människan ska vara engagerad. Påsken erbjuder ju möjligheten att gestalta budskapet på det här sättet och det är rätt i vår tid, menar Ingegerd Sjölin.
Hon tycker att vi ska använda den tid vi har till att tänka, och den tiden har vi i dag, kyrkan ska vara reflekterande. Det är inte lättköpt teater utan bygger på tradition i årtusenden. Vi får inte sluta reflektera som människor, det finns en vilsenhet och kyrkan måste vara med och hjälpa till att tolka livet i ett mångkulturellt samhälle.
Man kan inte vara konsument i det långa loppet i en gudstjänst utan man måste vara delaktig.
Påskdagen är det stor festhögmässa med kören och annandag påsk är det fest för familjen.
För oss är det mycket att göra, vi satsar oerhört mycket, det är ju vår största helg, och handlar om det som är viktigt för människan, död och liv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!