Mästare i krypmålning

Om du någon gång vandrar i skogen och ser en äldre herre sitta och stirra rakt ner i marken på en sittpinne under en apatiskt lång tid ska du inte tro att det är någon tokgubbe. Det är förmodligen illustratören Göte Göransson som är där för att undersöka skogens småskaliga individer.

Övrigt2006-08-04 21:18
I glasblåsarmeckat Skeppsta hyttas luftiga utställningssal står Göte Göransson och pratar om sin pennstreckade
yrkesbana. Den numera 85-år gamle illustratören har en smittande entusiasm och skrattar mycket när han pratar.

Insekter har varit ett sätt att mikroskopiskt närma sig verkligheten, säger han om fascinationen för att teckna skogens små invånare en fascination som han funnit först under senare år.
Under arbetet med boken Insektsvandringar har han helt enkelt begett sig ut i de sörmländska skogarna intill hemmet i Aspa och satt sig ner i någon backe. Skogen blev arbetsplatsen timme efter timme, dag efter dag, på en sittpinne av den typen som jägare använder.

Det kunde dröja länge innan jag kom hem, eftersom jag lätt glömde bort tiden där i skogen. Jag framstod nog som en ganska egendomlig figur för folk som kom förbi, där jag satt och stirrade i marken, säger han.
Han berättar om hur varje litet kryp blir mer än bara ett kryp när man sitter länge och betraktar dem.
Jag närmar mig dem på ett personligt sätt. När man ligger och stirrar på en stekel i en halvtimme får den verkligen egen personlighet, säger han.
De många stekelarter som finns i trakterna har också kommit att bli några av favoritkrypen.
När man förstorar dem blir de otroligt vackra, säger han.
På en av illustrationerna har han fångat ett litet skeende som han kallar En timme i ett tapetserarbis hektiska liv. Här finns ett drama där insekten inte hittar in i boet, en romans när en hane kommer förbi, och sedan lite action när krabaten tutar iväg och hämtar bladbitar och kitt till boet. Allt är utfört med noggrann detaljprecision.

Här är hon lite trött efter parningen, säger Göte och visar på en av illustrationerna där krypet onekligen ser lite matt ut.
Göte Göransson bor i dag i den gamla skolan i Aspa. Uppväxten tillbringade han i Kopparberg. Han har gjort i princip allt i tvådimensionell väg under sin nästan 70 år långa bana som illustratör. Biggles- och cowboyserier, reklamaffischer, mängder av bokillustrationer och bokomslag och så tusentals veckotidningsillustrationer.
Det var det som var brödfödan, säger han.
Han visar ett självporträtt från när han var 15 år. Bilden visar en person med pojkaktiga drag och snedkammad bena. Det känns helt otänkbart att pojken på bilden är samma person som tecknat. Han ser helt enkelt på tok för ung ut för att ha genomfört det avancerade skuggningsarbetet och ansiktsdragen fångade perfekt i blyerts.

Vid tidig tonårsålder klassades han som underbarn och kunde börja ta betalt för sina illustrationer. Hans första betalningsarbete var när han tecknade lindansare för en cirkus räkning.
Cirkusägarinnan frågade mig vad jag skulle ha för den, och då sa jag åtta kronor, för det har far sagt.
Och så var en yrkesbana påbörjad.
Jag undrar var den finns i dag, säger han fundersamt om bilden.
En liten alternativ karriär hade han även som spion. Han var med i signalspaningen FRA, och var vän och
arbetskamrat med en av dem som fanns ombord på den DC-3:a som sköts ner i början av 50-talet. Men över hans spionbana råder ännu locket på och hysch hysch.

Det kan jag fortfarande inte prata om, säger han.
På Skeppsta hytta ställs även några av Göte Göranssons illustrationer från boken Nyköpings historia ut. Men främst är det insekterna som är i blickfånget. Efter att ha illustrerat så många insekter kan man fråga sig om inte Göte Göransson är trött på krypen vid det här laget.
Nej då, mitt nästa projekt ska bli en spindelbok.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om