I mitten på 1990-talet svängde Nyköpings kommun och konkurrensutsatte den lokalt lagade skolmaten och maten till äldreboenden. Tillagningen hamnade till stora delar hos jätteföretag som masstillverkar måltider. Men nu är det nya tider och Nyköping svänger tillbaka till det gamla. Åtminstone till viss del.
En helt ny organisation ska byggas upp i kommunen för att tillaga maten till kommunens skolor och äldreboenden på plats. Även om det inte är garanterat att de minsta enheterna får eget kök så är planen att det ska lagas måltider på de flesta skolor och äldreboenden.
– Det är ett kvalitetskrav som har vuxit fram. Politiskt i dag är det en allmän diskussion om olika kvalitativa krav och i det ligger att den ska vara lagad på plats, säger kommundirektör Erik Carlgren.
Genom att kommunen lagar maten i egen regi är det en upphandling av råvaror som ska göras i stället för hela måltider.
– Det blir lättare att styra över det vi vill ha i form av ekologiskt och närproducerat. Det blir lättare att jobba nära producenten när det är vi själva som gör det, säger kommunalrådet Urban Granström (S).
Men det är en lång process och övergången görs successivt. En verksamhetschef ska rekryteras, en ny enhet byggas upp och avtalen med Sodexo och ISS avslutas. Framöver kommer flera skolkök och kök på äldreboenden att behöva renoveras och byggas om. Vad det kommer att kosta är inte utrett ännu, det ska utredas och presenteras längre fram.
På sikt ska samma överflyttning göras även för städning av kommunala lokaler. Sammantaget kan det innebära mellan 200 och 300 nya tjänster i kommunal regi.
Bakgrunden är de nya politiska vindarna. När Nyköping och andra kommuner valde bort den egenlagade maten i slutet på förra seklet var det andra tider.
– Då var det inte så mycket diskussion om närproducerat, ekologiskt eller vegetariskt, säger Erik Carlgren.
Då handlade det om att producera maten rationellt och kostnaderna minskades rejält när verksamheten konkurrensutsattes. Sedan dess har det hänt en hel del.
– Maten har kommit i fokus på ett helt annat sätt än förr. Nu ska den vara lagad från grunden, gärna närproducerad och ekologisk. Det kan kännas som en återgång, men det är det inte.