Diet for a green planet heter en ny kurs på Stensunds folkhögskola som utvecklats och genomförs i samarbete med BERAS international. Bland deltagarna finns yrken som kock, måltidsekolog, koststrateg och dietist.
– Examensarbetet är att göra en förändringsplan i den egna verksamheten, så här kommer gruppen kunna hjälpa varandra, genom att de kommer från olika håll. Den enas problem är den andras lösning, säger Hans von Essen som är huvudlärare på kursen.
Kursen går på distans på halvtid och kommer att ha tre träffar på Stensund. När SN är på besök går Hans igenom vad ekologiskt jordbruk egentligen är.
– Det är viktigt att alla vet grunden. För övrigt tillämpar vi "den omvända kursplanen" - det här vill vi åstadkomma, vilka kunskaper behöver vi, säger Hans.
Målet är alltså vägen och målet är att storkök ska gynna utvecklingen av kretsloppsjordbruk och hälsa, genom stegvisa förändringar i sin verksamhet.
Stensunds folkhögskola är själva inne i ett förändringsarbete mot ekologisk mat och skolans kock är med på utbildningen, berättar rektor Anneli Sahlin.
– Det här ligger i linje med vårt arbete. Vi jobbar redan med social hållbarhet, men behöver bli bättre på ekologiskt. När vi fick mer pengar från Folkbildningsrådet kunde vi bredda vårt kursutbud, säger hon.
Deltagarna har alltså vitt skilda yrken. Daniel Gillian är entreprenör och arbetar för att hjälpa konsumenter att göra hållbara val, genom sin sajt Food Fighters. Anna Antonia Svedberg är kock på Martinsskolan.
– Vi har redan vegetarisk/ vegansk inriktning på maten med kött bara vid högtider. Jag vill utveckla min kunskap för jag vill kunna förändra. Som ung tjej i det här yrket upplever jag att man måste ha väldigt mycket kött på benen för att kunna genomföra förändringar, säger hon.