Maten omsätter fem gånger mer än turismen

Hört att det är turismen som drar in de stora stålarna till Sörmland? Glöm det. Nej, det är maten som är vår stora guldko. Och nu blir länet först i landet med en uttalad matstrategi.

Övrigt2013-11-11 06:34

Mat. Det är den stora trenden världen över. Svensken ökar sina restaurangbesök med åtta-nio procent per år och jagar fina matupplevelser, men samtidigt går en allt mindre andel av hushållskostnaderna till matinköp.

– Vi har tappat mycket av vårt kunnande om mat, säger Peter Eklund på Länsstyrelsen Sörmlands landsbygdsenhet.

– Jag vill hävda att min mormor hade bättre kunskaper om mat och matlagning än både mamma och jag. Vi måste återerövra matkunskaperna.

Vilket är rejält på g, inte minst i vårt län.

– Länge har man pratat om turismen som den stora inkomstkällan för länet. Men tio års strävan har bokstavligen gett frukt: den sörmländska maten omsätter fem gånger mer än besöksnäringen, som alla pratar om. Det är vår absolut starkaste utvecklingskraft.

I morgon, den 12 november, bjuder Peter Eklund och länsstyrelsen, tillsammans med Sörmlands Matkluster, LRF, Regionförbundet och bankerna, in till "Den stora matdagen" med digert program. I Åkers Folkets Hus samlas tjänstemän och politiker från de nio kommunerna tillsammans med producenter/säljare och köpare.

– Vi ska bland annat få lyssna på inspirerande föredrag och få träffa spännande personer som driver framgångsrika företag. Vi ska diskutera hur den offentliga maten ska göras ännu bättre. Och 15 producenter och 15 köpare ska få gå på speeddating. Det betyder 225 kreativa möten, inte dåligt va?

Enligt länsstyrelsen är Sörmland redan ett av Sveriges tre främsta matlän, tillsammans med Jämtland och Skåne. Skälen är flera. Peter Eklund nämner ett antal:

– Vi har fler antal ekologiska bönder än andra län, och Eskilstuna är en av landets bästa kommuner vad gäller att handla ekologisk mat till skola, barn- och äldreomsorg.

– Krav-märkningen startade i vårt län för 21 år sedan, och väldigt mycket av den mat som serveras på stjärnkrogarna i Stockholm i dag har odlats och fötts upp i Sörmland. De flesta tvåstjärniga krogarna har klara kopplingar hit, inte minst genom flera av kockarna. Det är känt att Sörmland har oerhört bra råvaror av hög kvalitet.

I White Guide, som utser Sveriges bästa restauranger, barer och caféer, finns dessutom sju av Sörmlands nio kommuner med.

– Inget annat län har så stor andel kommuner representerade på listan.

Mycket av framgångarna har vi att tacka äpplena för, förklarar Peter Eklund. När svensk äppelmust nyligen rankades på en bästalista upptogs sex av de tio främsta platserna av sörmländsk must. Inte så underligt om man vet att vi har över 30 unika äppelsorter i länet, fler än något annat län.

– Och då har vi inte ens nämnt Sörmlands alla rabarbersorter, och allt gott man producerar av dem.

Han går så långt att han till och med vågar hävda att svartsoppan och kanelbullen har sina rötter i den sörmländska myllan, innan soppa och bulle poppade upp i Skåne respektive Alingsås.

– Det finns så många kvalitéer vi inte riktigt vet om här i länet. Dem ska vi synliggöra och vara stolta över.

Länsstyrelsen har jobbat länge med de här frågorna. Nu är det dags att gå ihop på bredare front, för nya inkomstmöjligheter, attraktioner och sörmländskt välbefinnande. Och för att bli Sveriges första län med en matstrategi. Hur den lyder avslöjas under morgondagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om