Med Allah som ledstjärna

Som 14-åring bestämde sig Amer Abdul Jabbar som i dag bor i Nyköping för att bli imam, muslimsk präst. Genom livet har islam men också lugnet varit ledstjärnor. Jag kan knappt ens minnas sist jag blev arg. Det måste ha varit 1015 år sedan, säger han.

Övrigt2007-09-14 13:49
Salam aleikum! Ungefär frid vare med dig. Eller rent bokstavligt freden på dig. Amer Abdul Jabbar hälsar bakom skogränsen på muslimska kulturföreningens lokaler i Nyköping. Detta är hemvana domäner för honom. Som imam i Nyköping är han här nästan varje dag.

Amer växte upp i Irak men kom 1999 till Sverige när sommargrönskan låg så där snuskigt insmickrande. Det gör ont i honom när han ser vad som händer med hans gamla hemland Irak i dag.
Jag pratar med släktingar och gamla vänner varje vecka och ibland börjar man nästan gråta över hur läget är i landet. Jag hoppas verkligen att de får säkerhet och god ekonomi och att irakierna lyckas styra landet själva.
Klyschbilden som så ofta förekommit i mediebilder av islams förespråkare de senaste åren åker i soptunnan. Amer Abdul Jabbar har varken lång fotsid klädnad eller stort skägg. Han sitter tillbakalutad i brungrön skjorta och matchande byxor irakisk prydlig trivselutstyrsel.

Den muslimska fastemånaden Ramadan har inletts. Då gäller det att lägga hungern i byrålådan. Från soluppgång till solnedgång får den rättrogne inte äta någon mat.
Kroppen behöver en semester, säger Amer Abdul Jabbar som om det snarare vore något lyxigt och lättjefullt i stället för en påfrestande plikt att undvika maten.
Det handlar om att kunna leva sig in i hur det är att vara fattig och hungrig men även att få en djupare förståelse för islam.
Det här med att förstå islam visar sig vara en viktig poäng för honom. Han skiljer nämligen på att vara muslim och att följa islam.
Det finns många som säger att de är muslimer, och kanske ber och följer olika påbud, men som egentligen inte reflekterar över själva religionen islam. Det blir mer som en identitetsgrej.

Amer Abdul Jabbar visar runt i muslimska kulturföreningens lokaler. Olika avbildningar av Kaba sträcker sig genom lokalerna. Kaba är den heliga plats i Mecka som varje år lockar miljontals pilgrimer en stor svart fyrkantig kub av väv som sägs vara den första platsen för tillbedjan av Allah. Motivet är återkommande i nästan alla rum. På stora affischer, på utsirade tavlor. Ja, till och med i små glasbubblor av den typen som brukar finnas till jul, där man skakar snö över ett yttepyttigt vinterlandskap. Men här skakar man små guldglänsande metallkulor i stället. Superkitschigt och andäktigt på samma gång.

Förutom ett välutrustat gym, ett kaférum med soffor och två datorer samt ett litet bibliotek innefattar lokalerna förstås även en sal för bön och predikan. Ett par trappsteg leder upp till en predikstol. Inte alls lika utsirat som i den gängse svenska kyrkan, men känslan av andakt finns där. Nu är det tomt här inne men för någon halvtimme sedan följde ett 50-tal personer Amer i bön.

Ramadan innebär att fler än vanligt kommer till Amer för råd och vägledning. Men långt ifrån allt handlar om religion. Råden kan även röra sig om det vardagliga, ekonomi och sådant. Han jobbade ju trots allt som revisor i Irak under elva år. Bortsett från att han leder bönestunder och ger råd och vägledning skiljer sig hans tillvaro som imam inte mycket från andra muslimers vardag. Han har familj, en fru och två små döttrar. En stor del av sin fritid ägnar han åt att läsa böcker och följa med i världens utveckling.
Kunskap är en av grunderna i islam. Muhammed själv var mycket lärd. Jag strävar efter att lära mig mer om till exempel psykologi, samhällskunskap och om andra religioner. I mina predikningar kan jag till exempel lika gärna citera den kristna bibeln som koranen, säger han.

Vi kan inte låta bli att beröra den debatt som rullat på efter att Nerikes Allehanda publicerade Lars Wilks bild av profeten Muhammed som rondellhund. Amer Abdul Jabbar tycker att det var osmidigt av tidningen att publicera bilderna.
Vi har omkring 400  000 muslimer i Sverige. Ska man göra det lättare för dessa att integreras på ett så bra sätt som möjligt så är det synd att man gör så här, säger han.
Ibland tycker han att det är en väl ensidig bild av islam som visas i västmedier.
Det är mycket terrorism, vapen, stora skägg och slöjor. För mig är
islam fred och samförstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om